Hampaaton vampyyrikohellus

Vanhan sananlaskuni mukaan trilogian neljäs osa on yleensä surkea. Kun valmiiksi väitettyyn tai oletettuun kolmen elokuvan kokonaisuuteen päätetään kyhätä vielä lisää jatkoa, tulos ei yleensä mairittele.

Hotel Transylvania: TransformaniaEnnen vanhaan tarpeettomat jatko-osat päätyivät suoraan videolle ja alelaariin, nykyisin ne päätyvät suoraan suoratoistopalveluihin täytteeksi. Hotel Transylvania -trilogialle rykäisty nelososa, suoraan suoratoistoon päätynyt Hotel Transylvania 4: Monsterimania on tästä hyvä esimerkki.

Hotel Transylvaniat pohjautuivat animaatio-ohjaaja Genndy Tartakovskyn ja näyttelijä Adam Sandlerin dynaamiselle duolle. Tartakovsky ohjasi ja Sandler antoi äänensä elokuvien päähahmolle, kreivi Draculalle. Mukana oli myös Sandlerin kaveriporukkaa kuten Kevin James ja Steve Buscemi. Buscemi ja muutama sivuosaääninäyttelijä on vielä mukana, mutta sekä Tartakovsky että Sandler ovat poissa kuvioista.

Tartakovskylla on vielä kirjoituskrediittejä, mutta siinä se. Miksi kaksikko olisikaan mukana? Kolmen elokuvan tarinan kaari sai luonnollisen päätöksensä kolmososassa, ja silloin on luontevaa siirtyä muihin töihin.

Hotel Transylvania: TransformaniaSelena Gomez ja Andy Bamberg ovat vielä mukana, tällä kertaa pääroolitettuna. Tarinan olennaisen hahmon, Draculan ääninäyttelee imitaattori Brian Hull, jonka nimi löytyy näyttelijäluettelosta kohdasta ynnä muut. Hull imitoi Sandlerin Dracula-ääntä parhaansa mukaan, mutta lopputulos kuulostaa epäaidolta. Erittäin harvoin tulee kirjoitettua, että Adam Sandleria olisi kaivattu kipeästi kohentamaan elokuvan laatua, mutta nyt on niin pakko todeta, koska Draculan rooli on ollut Sandlerin uran hauskinta antia.

Käsikirjoitus tallaa jo moneen kertaan tallattuja polkuja ja monessa tapauksessa lähes nollaa kolmen aiemman elokuvan aikana tapahtuneen hahmojen kehityskaaren. Aiemmin sympaattisesta perusjampasta Jonathanista (Bamberg) on tehty hessuhopomainen ärsyttävä imbesilli tavalla, joka tekee tyhjäksi edelliselokuvien hahmokehityksen.

Hotel Transylvania: TransformaniaVäkinäisesti kyhätyssä juonessa Dracula kavereineen muuttuu macguffin-hilavitkuttimen takia ihmisiksi ja Draculan vävy Jonathan muuttuu megahirviöksi. Kaksikko lähtee Amazonin sademetsiin etsimään parannuskeinoa. Tämän jälkeen Dracula hikoilee, Draculaa puree hyttynen, Dracula väsyy ja niin edelleen. Elokuva toistaa yhtä ja samaa vitsiä tuskastuttavan pitkän ajan.

Draculan tytär Mavis (Gomez) lähtee herrojen perään. Syystä tai toisesta auringonvalo ei Mavista häiritse, aiemmin se oli vampyyreille tuhoisaa. Muistakaan aiemmin lanseeratuista sisäisen uskottavuuden säännöistä ei juuri piitata, eikä edes oikeasta maantieteestä. Brasiliassa ainakin tietääkseni puhutaan portugalia eikä espanjaa, kuten elokuvassa. Hampaattoman juonen ja puolivillaisen toteutuksen anti on kokonaisvaltaisen tylsää ja ankeaa, vaikka laajan sivuhahmokaartin touhuihin mahtuukin pari yksittäistä oivallusta.

Hotel Transylvania: TransformaniaNokkelien hahmojen ja kekseliäiden animaatiokeinojen latistuminen ummehtuneiksi kliseiksi ja hutiloidun näköiseksi tusina-animaatioksi selittää osaltaan myös sitä, että teos ei päässyt lainkaan teatterilevitykseen ja Amazon noukki sen pois esitettäväksi suoratoistopalvelussaan. Siirtoa selitettiin osaltaan koronarajoituksilla.

Kun huomioi, että edellinen Hotel Transylvania 3: Monsterit matkalla oli Sonyn kaikkien aikojen siihen mennessä tuottoisin animaatio, joka tuotti yli 580 miljoonaa dollaria teattereissa, niin selitys ei pidä vettä. Todennäköisesti Sony ei enää itsekään uskonut elokuvaansa ja yritti Amazon-diilillä lähinnä pelastaa ne rahat, mitä pelastettavissa oli.

Toivottavasti Transylvania-hotelli suljetaan tämän jälkeen pysyvästi.

*
Arvostelukäytännöt