Jatko-osat muistinmenetyksen kourissa

Olen viime vuosina havahtunut elokuvayhtiöiden loputtomaan haluun laukaista uudelleen heille kerran tuottoisa elokuvasarja ja lähinnä siksi, että moni henkilökohtainen suosikkini on ollut tällaisten toimien joukossa (Terminator, Die Hard, Resident Evil). Nämä ovat kauttaaltaan epäonnistuneet, kun tavoitteena on ollut vain jatkaa saagaa jostain tietystä kulmasta. Esimerkiksi Terminator Genisys (2015) oli monimutkaisella juonellaan pelkkää tehosteroskaa ja teki katsojan lähinnä vihaiseksi tuotenimen räävittömästä kohtelusta.

HalloweenToinen tapa uudistua on unohtaa jatko-osat kokonaan ja olla kuin niitä ei koskaan olisi tehtykään – vähän kuin aikoinaan Dallas-sarjassa, jossa kokonaisen tuotantokauden tapahtumat olivatkin unta. Mutta uuden Halloweenin (2018) osalta tuotantoyhtiö Universal on tosissaan. Elokuva nimittäin näyttää murhaaja Michael Myersin sisaren Laurien eläneen pelossa jo 40 vuotta murhaajaveljensä Michael Myersin vangitsemisen jälkeen vakuuttuneena siitä, että tämä vielä palaa paikkakunnalle viimeistelemään ansioluettelonsa. Näin tapahtuukin, mutta valitettavan ennalta arvaten.

Näihin maailmanaikoihin kuuluu naisnäkökulman korostaminen ja oikeellisuus kaikessa mahdollisessa ja tässä onkin Halloweenin selvä ero sen 1970-lukulaiseen edeltäjään. Tuolloin teini-ikäinen Laurie oli lähinnä väkivaltaisen jahdin kohteena ja todistajana, kun taas tässä nimenomaan Laurie on se primus motor, joka tekee aloitteet ja jonka toiminnan seurauksena elokuvan tarinaa kerrotaan. Tämä ei kuitenkaan pelasta elokuvaa harmaasta keskinkertaisuudesta.

HalloweenVuoden 1978 Halloween oli nimittäin kulttiohjaaja John Carpenterin uraauurtava luomus, joka toi slasher-kauhun koko maailman tietoisuuteen ja osoitti, miten pienellä budjetilla luodaan käsittämättömän tiivistunnelmainen kauhugenren mestariteos. Toki tässä mielessä tämä alkuperäisen suora jatko ei miltei 2020-luvulle tultaessa vo,i eikä saakaan tuoda juurikaan uutta alkuperäisen tehokeinoihin ja kerrontaan. Samantyyppisen kuvauksen on jatkuttava. Näin Halloween onkin valitettavan ennalta arvattava, tylsä eikä lainkaan pelottava, se kaikkein suurin synti.

Kahta seuraavaa Halloweenia vuosille 2020 ja 2021 kuvataan jo. En kommentoi enempää, odotellaan.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,3 / 4 henkilöä