Kuolet vain kahdesti
Brittikoomikko Ricky Gervais nousi Konttori-sarjan myötä maineeseen, ja on sen jälkeen näkynyt useissa Hollywood-elokuvien sivurooleissa. Ghost Town on Gervaisin ensimmäinen varsinainen päärooli, eikä pääroolituksia kannata välttämättä odottaakaan henkeään pidätellen, sillä Gervais itse ei ole ollut järin kiinnostunut tekemään rooleja jos hahmo ja käsikirjoitus eivät häntä kiinnosta. Hänelle tärkeämpää on ollut näyttelijäntyö, ei raha.
Ghost Townin käsikirjoittaja ja ohjaaja David Koepp sai kuitenkin Gervaisin suostuteltua mukaan, ja tuloksena onkin varsin mainio teos, jossa Gervais pääsee käyttämään laajempaakin näyttelijäskaalaa kuin pelkästään komiikkaa. Elokuva on ennemminkin komediallisia vivahteita sisältävä romanttinen draama, ei sketsisikermä tai parodia.
Gervais esittää Bertram Pincusta, kyynistä, sarkastista ja pistävän ihmisvihamielisiä kommentteja töksäyttelevää brittiläistä hammaslääkäriä, joka on hajonneen ihmissuhteen jälkeen katkeroitunut ja muuttanut Yhdysvaltoihin töihin. Epäonnistuneen leikkauksen aikana lyhyeksi hetkeksi leikkauspöydälle kuollut Pincus havaitsee toivuttuaan, että hän kykenee näkemään kuolemanjälkeiseen välitilaan jääneitä kummituksia, ja nämä kykenevät näkemään hänet.
Pahiten Pincusta häiritsee Frank (Greg Kinnear), nuori ja urbaani juppivainaja, joka haluaa Pincuksen huolehtivan leskeksi jääneestä vaimostaan Gwenistä (Téa Leoni). Gervaisin roolisuoritus on vähäeleinen ja humoristisuudestaan huolimatta realistinen, sillä Pincus ei muutu yhdessä yössä hyväntahtoiseksi ihmisystäväksi tai romanttiseksi adonikseksi, vaan roolihahmo avautuu kuorestaan vähitellen ja pehmenee vain tietyiltä osin.
Ajattelemisen aihetta antavien elämän ja kuoleman pohdiskeluiden sekä hulppeiden yksittäisten komediallisten osuuksien yhdistelmä toimii tyylikkäästi, ja elokuvan sujuva rytmi tukee teeman ryhdikästä käsittelyä. Tuonpuoleisten sanansaattajien aikaansaamia elämänmuutoksia on käsitelty elokuvahistorian aikana useasti, mutta Koeppin ohjaus ja monitahoinen käsikirjoitus pärjäävät kummitustarinoiden saralla hyvin, ja Gervais todistaa, että jopa äksy, pulska ja keski-ikäinen hammaslääkäri voi olla jollekulle sankari.
Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä
Seuraava:
The Scarlet Letter
Yhteiskunnan ulkopuolelle jäävien tarkastelu on Wendersin tuotannon kantavia teemoja, mihin tämä elokuva tuo omanlaisensa näkökulman.
Edellinen: Valheiden verkko
Ridley Scottin vakoilujännäri on teknisesti toimiva mutta sisällöltään liian tavanomainen.