Sekoilua Siriuksen tuolla puolen
Avaruusalus NSEA Protectorin miehistö taisteli aikoinaan urheasti avaruuden kansoja vastaan Mutta sitten Galaxy Quest -televisiosarjan valmistus lopetettiin ja näyttelijät olivat jäädä työttömiksi. Sarja oli kuitenkin synnyttänyt joukon vannoutuneita faneja, joten tv-sarjan roolihenkilöt, komentaja Peter Quincy Taggart (Tim Allen), luutnantti Tawny Madison (Sigourney Weaver) ja tri Lazarus (Alan Rickman), jatkoivat esiintymisiään kaikenkarvaisissa kissanristiäisissä. Kahdeksantoista vuotta sarjan lopettamisen jälkeen tapahtuu odottamaton käänne. Thermiaanien sivilisaatio on tuhoutumaisillaan ja siksi joukko thermiaaneja Klatun tähtisumusta tulee pyytämään universumin taitavimman päällikön, komentaja Taggartin, apua. Ongelmana on, että thermiaanit ovat saaneet käsityksensä komentajan kyvyistä seuraamalla historiallisena dokumenttina pitämäänsä Galaxy Quest -tv-sarjaa. Intergalaktinen hässäkkä on valmis alkamaan.
Galaxy Quest on scifi-parodia ja parodialle tyypilliseen tapaan elokuva on pullollaan viittauksia muihin scifi-elokuviin ja -televisiosarjoihin, joiden juonikuvioita ja hahmoja käytetään huumorin lähteenä. Eniten naurunröhähdyksiä elokuvassa kuitenkin herättää komentaja Taggartin ja hänen miehistönsä suhtautuminen avaruuden kansojen välienselvittelyyn. Vaikka sankarit tietävätkin konfliktin olevan totista totta, he hakevat silti apua vanhoista tv-sarjan käsikirjoituksista. Ja kun tilanne äityy todella kiperäksi, he eivät epäröi syyttää siitä sarjan käsikirjoittajaa. Tällainen metatason irvailu on tervetullutta. Useista muista genre-parodioista poiketen Galaxy Questissä kommentoidaan myös ulkoelokuvallisia seikkoja. Lisäväriä elokuvaan tuokin irvailu scifi-sarjojen synnyttämien fanikulttuurien kustannuksella.
Pääosanäyttelijöistä Tim Allen tekee tasapaksua mutta tasavarmaa työtä. Sigourney Weaver puolestaan tuo mainion lisän parodiaan esiintyessään poikkeavassa roolissa. Hänethän on totuttu näkemään Alien-elokuvissa vahvana ja älykkäänä naisena, mutta Galaxy Questissä Weaver esittää isorintaista blondia, jonka ainoa tehtävä tv-sarjassa oli toistaa tietokoneen viestit. Elokuvan sivuosanäyttelijät puolestaan ovat tehneet tunnetuimmat roolinsa television puolella. Esimerkiksi Tony Shalhoub, joka esittää teknikkokersantti Chenia, esiintyy sarjassa Kreisi kynäniekka ja thermiaanien päällikköä Mathesaria näyttelevä Enrico Colantoni sarjassa Ammu vaan! Heidän henkilöhahmonsa ovat elokuvan hauskimmat ja molemmat suoriutuvat rooleistaan hyvin. Esimerkiksi Shalhoub on ymmärtänyt, että paras huumori syntyy herkästä ajoituksesta ja pienistä nyansseista, eikä suinkaan tarpeettomasta naaman vääntelystä.
Idealtaan Galaxy Quest on loistava, mutta elokuvan toteutus ei täysin kanna loppuun saakka. Elokuva tyytyy muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta varsin perinteiseen tilannekomiikkaan. Mukana olisi saanut olla enemmän "älyllistä" genren konventioilla pelaamista ja leikittelyä, mutta mainiona viihteenä se toimii tällaisenaankin. Harmittamaan jää ainoastaan, että hyvää ideaa olisi voinut jalostaa hieman pidemmälle. Ehkä elokuva olisi kaivannut Mel Brooksille ominaista anarkistista otetta, sillä Galaxy Quest ei huvittavuudessa valitettavasti yllä Avaruusboltsien tasolle.
Toimituskunnan keskiarvo: 3,5 / 2 henkilöä
Seuraava:
15 minuuttia
Arvostelu elokuvasta 15 Minutes / 15 minuuttia.
Edellinen: Syötti
Tällä viikolla
Uusimmat
- Io Capitano dvd
- Elokuvareaktiovideot
- Knox Goes Away dvd
- Lee ensi-ilta
- Made in England: The Films of Powell and Pressburger ensi-ilta
- Speak No Evil ensi-ilta
- Pesunkestävää natsipesua
- Den sista resan – viimeinen matka ensi-ilta
- Nälkäpeli: Balladi laululinnuista ja käärmeistä dvd
- The Girl with the Needle ensi-ilta