Hyvä mieli merimieslauluilla

Pienessä cornwallilaisessa kalastajakylässä kalastajat ovat laulaneet vanhoja merimieslauluja paikalliselle yleisölle vuodesta 1995. Merikarhujen lauluyhtye kiinnitti vuonna 2009 paikalle osuneen musiikkiammattilaisen huomion ja pian heidän kanssaan solmittiin iso levytyssopimus. The Fisherman's Friendsin kaupallinen esikoisalbumi nousi brittilistan top-kymppiin vuonna 2010.

Fisherman's FriendRaavaista kalastajista koostettu poikabändi on tarinana kuin suoraan elokuvaksi tarkoitettu, ja toimiva elokuva siitä on saatukin aikaiseksi. Fisherman's Friendissa kalastajien lauluyhtyeen tositarinaa on draamallisesti viritetty osin sepitetyllä managerihahmolla Dannylla, jonka ympärille on rakennettu sivujuonet niin itsensä kuin rakkauden löytämisestä.

Danny on elokuvaa eteenpäin vievä keskushahmo. Vaikka kerronnallinen fokus on hänessä, kalastajat ja kyläläiset saavat oman tilansa. Sivuhahmot eivät jää irrallisiksi vaan kaikille on käsikirjoituksessa paikkansa. Rikkaaseen hahmogalleriaan on myös löydetty sopivat näyttelijät, jotka vanhan kalastajakylän miljöössä luovat helposti myötäelettävän illuusion rannikkopitäjän autuaaksi tekevästä kuulaudesta.

Fisherman's FriendYlimielisen kaupunkilaisen itsensä löytäminen ja kasvuprosessi alkuvoimaisessa maalaisympäristössä, jossa luonto, ihmiset ja arvot ovat aitoja ja järkähtämättömiä, on asetelmana hyvin kliseinen. Kaupunkilais- ja maalaisstereotypioilla tapetoitu tarina voisi helposti luiskahtaa siirappiseksi saippuaksi, mutta brittielokuville ominainen arkirealismin lämminhenkisyys etäännyttää sopivasti kliseiden kalseudesta vaikka niiden olemassaoloa ei voikaan olla huomaamatta.

Cornwallin postikorttimaisemista ja keltaisiin sadeasuihin sonnustautuneista kalastajista on vaikea olla pitämättä vaikka heidän hoilaamat rivot merimieslaulut eivät korvia hivelisikään. Tunnelma ja sanoma ovat kohdallaan kuten aikanaan menestyselokuvassa Housut pois! (1997). Laulavat kalastajat eivät valkokankailla ole yltäneet samaan menestykseen kuin työläisstripparit, mutta hyvän mielen elokuvina niissä on paljon samaa.

Fisherman's FriendFisherman's Friendsin tallennejulkaisussa hieman yllättävää on lisämateriaalien puute. Taustoittava dokumentti alkuperäisestä yhtyeestä olisi ollut kiinnostavaa katsottavaa, vaikka elokuva sinällään olennaisimmat pääkohdat lauluyhtyeen tarinasta kertookin.

* * *
Arvostelukäytännöt