Vieraat keskellämme

Jälleensyntymisopit ovat taas voimissaan. Karmahan tarkoittaa, että jos edellisessä elämässä koetut riemuvoitot eivät nykyisessä elämässä enää toistukaan, olet surkeasti epäonnistunut. Jos Jammu Siltavuorena tiedät joskus olleesi Winston Churchill, syytä on syvälliseen itsepohdiskeluun.

Enkelten kaupunki on yksi näistä paremmista Hollywood-elokuvista, jotka pohtivat ihmisen halua ikuiseen elämään. Sen alussa kirurgi Maggie Rice (Meg Ryan) menettää potilaansa leikkauspöydälle ja masentuu. Naisen epätoivosta kiinnostuu eräs kaikkialla läsnäolevista mustapukuisista enkeleistä (Nicolas Cage), joka päättää näyttäytyä tälle. Cagen Seth on sympaattinen ja viaton sielu, joka Maggien kautta yrittää oppia, millaista olisi elää tavallisena ihmisenä. Hänen toisena ohjaajanaan toimii Andy Sipowiczina paremmin tunnettu Dennis Franz, itsekin entinen enkeli.

Suosikkiminiä Meg Ryan

City of Angels - (c) 1998 Warner Bros.Vaikka Nicolas Cage näyttääkin toisinaan kahlaavan läpi enkeliroolinsa puolivaloilla (toisinaan hänen kun täytyy vain seisoa ihmisten selkien takana tarkkailemassa), suloinen Meg Ryan tekee erään uransa hienoimmista töistä. Ryan nousi kuuluisuuteen jo vuonna 1987 esittäessään Sean Conneryn tytärtä elokuvassa Rikospaikkana Presidio (Presidio, 1987). Matka on toistaiseksi ollut pitkä, lähinnä romanttisesta komediasta toiseen. Enkelten kaupungissa Ryan on kuitenkin niin sympaattinen ja avoin, että häntä on ilo katsella.

Pitkien elokuvien ohjaajana vielä noviisi Brad Silberling antaa Ryanin puhua kuunnella, kävellä ja mietiskellä. Häntä tukee komeasti Dennis Franzin ilkikurinen sydänpotilas Nathaniel Messinger, jonka Maggie ensin parantaa ja sitten tenttaa, mitä tämä tietää Sethistä. Franzille yhteistyö Brad Silberlingin kanssa lienee ollut mieluisaa, aloittivathan he hittisarjassa NYPD Blue samaan aikaan. Franz näytteli ja Silberling ohjasi, tosin vain sarjan ensimmäisen tuotantokauden.

Enkelten kaupunki tekee ihmisille palveluksen, kun se toteaa, että enkelit eivät koskaan ole olleet ihmisiä. He ovat kyllä edeltäneet meitä, kuten Jumalakin eikä asiaa voi selittää tämän tarkemmin. Kristinusko on tarkoittanut enkelit vain henkiolennoiksi, joiden läsnäolossa on jotain selittämättömän turvallista. Usko ei ole eikä saa olla tietoa.

Näin pitkälle katsojan ei kuitenkaan tarvitse ajatella elokuvaa katsoessaan. Syvällisen aiheen populaarina kuvaajana Enkelten kaupunki on mainio.

ks. ensi-ilta

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä