Nuoruus sumussa

Yhdysvalloissa cowboy-myytti edustaa yhä vanhaa hyvää aikaa, jolloin kaikki oli vielä kohdallaan. Menneisyys muuttuu sitä kultaisemmaksi, mitä pitempi aika siitä on kulunut. Usko siihen, että elämä oli yksinkertaisempaa ja parempaa silloin joskus, voi kuitenkin myös eristää ihmisen todellisuudesta ja näin vaikeuttaa elämistä.

© Down in the Valley, LLCDown in the Valleyssa Harlan (Edward Norton) elää omassa maailmassaan, jossa vanhan ajan cowboytarinat ovat osa nykypäivää. Hän törmää vauhdikkaalla juhlinnalla kodin ankaraa kuria pakenevaan tyttöön, Tobyyn (Evan Rachel Wood) ja todellisuuden kohtaamista pelkäävät nuoret pyrkivät luomaan yhdessä oman maailman, jossa heidän ongelmansa eivät voi heitä tavoittaa. Toisiaan auttavan parin väille syntyy näin riippuvuussuhde, joka kuitenkin aiheuttaa enemmän ongelmia kuin poistaa niitä.

Todellisuus on kuin sumu, jonka läpi elokuvan päähenkilöt vaeltavat tarrautuen toisiinsa oikean tien toivossa. Unenomaiset hetket tekevät mahdolliseksi ongelmien unohtamisen, mutta hetkellistä pakoa enempää ne eivät tarjoa.

Katsojalle elokuva tarjoaa auringon paahteisia kuvia San Fernandon Valleystä. Kuvat vahvistavat elokuvan melankolista tunnelmaa. Vanhat westernit mieleen tuova kuvallinen ilmaisu on omiaan päästämään katsojan sisälle Harlanin maailmaan, jossa vanhoista cowboy-tarinoista tulee totta.

© Down in the Valley, LLCVakuuttavaa näyttelijäkaartia johtaa Edward Norton. Hänen vahvasta roolisuorituksestaan löytyy sitä lumoa, joka saa elokuvan henkilöt luottamaan hänen tarinoihinsa ja unohtamaan ympärillä pyörivän elämän ongelmineen. Nortonin lisäksi elokuvan nuoret näyttelijät, Evan Rachel Woods Tobyna ja Rory Culkin tämän pikkuveljenä tekevät elämänmakuiset ja moniulotteiset hahmot.

Vaikka Down in the Valley on laadukkaasti tehty ja hyvien näyttelijöiden varaan rakennettu elokuva, ei se onnistu käynnistymään toivotulla tavalla. Rivitanssin tavoin se tuntuu polkevan paikallaan ottaen vuoron perään askeleen eteen, toisen taakse. Vahvojen näyttelijäsuoritusten kannattelema elokuva ei kenties kuulu niihin mieleenpainuvimpiin, mutta yritystä siitä ainakin löytyy.

* * *
Arvostelukäytännöt