Kuution paluu

Vaatimattomalla budjetilla toteutettu Cube - kuutio osoittautui aikoinaan kovan luokan scifi-trilleriksi. Vincenzo Natalin ohjaaman elokuvan vahvimpia puolia oli kiehtovan mystinen juoni ja ahtaan paikan kammoa lietsova tunnelma. Visuaalisestikin yllättävän hyvin onnistuneen elokuvan minimalistiset lavasteet toimivat huomiota herättävän tehokkaasti. Cube 2: Hypercube ei ole oikeastaan jatko-osa, vaan eräänlainen uusintafilmaus. Ohjaajana on lähinnä kuvaajana (Pulp Fiction, American Psyko) mainetta saavuttanut Andrzej Sekula.

Cube 2 on lainannut ykkösosan perusidean ja laventanut sitä taustatarinalla, jolla yritetään selittää alkuperäisen kuution syntyhistoriaa. Kahdeksan aikaisemmin toisilleen tuntematonta henkilöä kaapataan uudelleen rakennettuun kuutioon. Tapahtuman pääpiruksi vihjaillaan salaliitoilla verkottunutta monikansallinen aseyhtiötä. Kuutio on muutettu hyperkuutioksi, jossa vallitsee neljännen ulottuvuuden lait. Ulospääsyä etsiessään päähenkilöt joutuvat rinnakkaistodellisuuksien ansoihin ja törmäilevät toisiaan monistaviin aikatasoihin.

Tavallisesti olisi epärealistista toivoa uusintafilmaukselta mitään huikeita laatuvaatimuksia. Cube 2:n tapauksessa tekijät ovat kuitenkin epäonnistuneet lähes täydellisesti yrityksessään siirtää alkuperäisteoksen konseptia päivitettyyn muotoon. Huonoista ja lähes käsittämättömistä yksityiskohdista tärkeimpänä mainittakoon kaiken mielenkiinnon tappava taustajuoni, jonka uskomattoman hidastempoista ja sekavaa etenemistä on tuskallista seurattavaa. Melko värittömästä näyttelijäkaartista ei nouse mitään kovin hehkuvia yksilösuorituksia, päinvastoin taso tuntuu keskimääräistä huonommalta. Dialogit ovat usein yhtä ja samaa sekavaa kaurapuuroa, jossa päähenkilöt tavallisesti huutavat hysteerisinä toisilleen. Katsoja voi vilpittömästi yhtyä monotonisia toistuviin, huvittaviin "voi hyvä luoja!" -kiekaisuihin. Ainoa pelastavana pointtina ovat muutaman rinnakkaistodellisuutta kuvaavat lyhyet pohdiskelut, joissa ei kuitenkaan edetä pintaa syvemmälle. Kauniit digitaaliset erikoisefektit ovat tyhjänpäiväisen tarinan päälle liimattuja koristeita.

Cube 2: Hypercube on lopputulokseltaan kaikin puolin melkoinen kalkkuna, jonka vertaaminen ykkösosaan tuntuu lähes pyhäinhäväistykseltä. Ei ole mikään ihme, että tämä kammotus on päätetty julkaista suoraan dvd:lle. Lisämateriaalia on olemattoman vähän, eikä sitä ensimmäisen katselukerran jälkeen edes kaipaakaan. Teknisesti dvd on kuitenkin moitteetonta laatua. Mikäli alkuperäinen Cube - kuution on tullut katsottua ja mielikuvat siitä ovat kirkkaan myönteiset kannattaa tämä tekele jättää ihan mielenterveydellisistäkin syistä väliin.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 2 henkilöä