Häähumputusta

Kesä lähestyy ja samoin häätouhotus. Televisiossa pyörii niin Häähullut, Yllätyshäät, Satuhäät kuin Hääparin muodonmuutoskin. Internetin keskustelupalstoilla tulevat rouvat kyselevät minkä teeman valitsevat häihinsä ja mistä voi ostaa kuvioituja nenäliinoja. Hääparien välillä näyttää olevan kilpailu – kuka onnistu luomaan täydellisen hääpäivän, joka varmasti enteilisi myös onnellista avioliittoa.

© 2006 Confetti ProductionsDebbie Issittin ohjaama Confetti nälvii juuri kilpailuasetelmaa, joka häiden valmistelusta on tullut. Confetti niminen lehti järjestää kilpailun, jossa haetaan omaperäisimpien häiden järjestävää pariskuntaa. "Omaperäisyyttä" luodaan sitten suuren budjetin ja hääsuunnittelijoiden avulla. Loppukilpailuun pääsee musikaalihäät, tennishäät ja naturistihäät.

Elokuva on pseudodokumetti: se on tehty dokumentin muotoon, mutta on oikeasti näytelty, kuten myös esimerkiksi brittiläinen televisiosarja Konttori tai elokuvat The Blair Witch Project ja Borat. Vaikka tennishäät menisikin vielä täydestä, niin dokumentiksi elokuvaa ei kuitenkaan voi erehtyä luulemaan tunnettujen näyttelijöiden ansiosta. Suosittu brittiläinen stand-up koomikko Jimmy Carr, joka tuli Suomessakin tunnetuksi Häiritsevä tekijä -visailuohjelmasta esittää lehtimiestä ja Stephen "Nescafé" Mangan sekä Martin Freeman kahta sulhasta. Elokuvan käsikirjoitus on myöskin näytelty täysin improvisoiden.

© 2006 Confetti ProductionsConfetti ironisoi hääjuhlia edeltävää hässäkkää ja kaikkia siihen liittyviä kliseitä: hääsuunnittelijoita, teemahäitä, touhottavia anoppeja ja äitejä sekä stereotyyppisiä hahmoja hääsuunnittelijahomoista naturisteihin. Häätouhotusta ironisoivana elokuva toimiikin hyvin, mutta ironia ei ylety romanttiseen häämyyttiin asti. Lopulta elokuva noudattaakin liiaksi romanttisen komedian kaavaa, jossa häät ovat kaikesta touhotuksesta huolimatta elämän onnellisin päivä.

Sinänsä hauska kritiikki tulee myöskin esille jo elokuvan alkumetreillä ja niinpä se ei ennalta arvattavuudessaan jaksa kantaa elokuvan loppuun asti saatikka läpi puolitoistatuntisia levyn ekstroja. Parhaiten elokuva toimii häitä suunnitteleville pariskunnille – varoittavana esimerkkinä häätouhotuksesta.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä