Kun pää ei kestä

Kenellekään ei varmaan tule yllätyksenä, että ammattilaisurheilu on vaarallista. Silti Bennet Omalun vuonna 2002 julkaisema tutkimustulos amerikkalaisten jalkapalloilijoiden aivovaurioista oli sokki. Hyveellisen miehen taistelusta suurta pahaa organisaatiota vastaan on tehty amerikkalaiseen tapaan sujuva, mutta etäiseksi jäävä draama, joka samanaikaisesti kertoo paljon ja vähän.

ConcussionBennet Omalu (Will Smith) saa avattavakseen entisen NFL-tähden ruumiin. Ruumiinavaus osoittaa, että miehen aivot ovat kärsineet vakavia vaurioita, jotka ovat johtaneet niin psyykkisiin ongelmiin kuin ennenaikaiseen sydänkohtaukseenkin. Omalu julkaisee tutkimustuloksensa, mistä NFL ei ymmärrettävistä syistä pidä. Hänen ainoana tukenaan toimii aiemmin NFL:lle työskennellyt lääkäri Julian Bailes (Alec Baldwin), joka on nähnyt ammattilaisurheilun raadollisen puolen.

Elokuva noudattaa hyvin perinteistä yksinäisen taistelijan tyyppistä kaavaa, jonka mahdollinen viehätys perustuu lähinnä hahmojen sympaattisuuteen ja aiheen mielenkiintoisuuteen. Näistä ensimmäinen ei juurikaan onnistu, sillä Omalu esitetään melko mitäänsanomattomana, hieman höpsähtäneenä lääkärinä, joka juttelee ruumiille ennen kuin paloittelee ne. Tämänkaltainen käsikirjoittaminen on lähinnä laiskaa ja kiusaannuttavaa.

ConcussionAihe on kuitenkin kieltämättä mielenkiintoinen. Elokuva lyö silotellusta ulkokuorestaan huolimatta julman totuuden ja valehtelun katsojan silmille. Urheilu jos mikä on kyynistä rahan ehdoilla pyörivää valtapeliä, ja se tulee kyllä selväksi. Tarina käy ansiokkaasti läpi myös vastakkaisen näkemyksen urheilun yhteishenkeä luovasta voimasta ja urheilujärjestöjen harjoittamasta hyväntekeväisyydestä, mikä on tositapahtumia oikovalle Hollywood-elokuvalle harvinaista.

Epäkohtien selkeä osoittaminen ei kuitenkaan riitä kertovalle taideteokselle, joka tarvitsisi toimiakseen asioiden syvempää käsittelyä. Concussion pelkistyy asioiden luetteloinnin ja draamallisten tehokeinojen käyttämisen tasolle, eikä pääse syvemmälle hahmojen ohuuden ja tapahtumien pinnallisen ilmaisun vuoksi.

ConcussionVaikka elokuvan fokus onkin Omalussa, olisi ollut mielenkiintoista saada myös urheilijan näkökulma yksittäisten kohtausten lisäksi. Vaikka urheilijat tietäisivätkin kaikista mahdollisista riskeistä, on luultavaa, että huomattava osa heistä valitsisi silti ammattiurheilijan uran. Elokuva keskittyy lähinnä urheilumaailman ulkopuolelta tuleviin ihmisiin, joiden on vaikea käsittää, miksi ihmiset haluavat rääkätä ja kiduttaa itseään.

Onhan Concussion mukavan sujuvasti kulkeva elokuva, muttei siinä ole mitään suurta, joka täräyttäisi katsojaakin. Se toimii lähinnä esittelynä amerikkalaisen jalkapallon ongelmille, joista kiinnostunut katsoja voi lukea lisää Wikipediasta elokuvan jälkeen. Tosin lienee ehkä väärin odottaa tätä enempää, sillä onhan sekin jo jotain.

* *
Arvostelukäytännöt