Mies muusikon takana

Huhtikuun viides vuonna 1994. Suosionsa huipulla ratsastaneen grunge-bändi Nirvanan 27-vuotias solisti Kurt Cobain löytyi kuolleena. Virallisen kuolinsyyn mukaan Cobain oli tehnyt itsemurhan ampumalla itseään suuhun, huomattavassa heroiiniyliannostuksessa.

Cobain: Montage of HeckMusiikki-idolin kuolema järkyttää maailmaa vielä tänäkin päivänä, eikä pelkästään sen traagisuuden vuoksi. Cobain: Montage of Heck osoittaa ilmiömäisen muusikon kyvyt, vahvasti painottaen mieheen muusikon takana.

Kronologisesti etenevä, visuaalisesti kekseliäs dokumentti koostuu Cobainin perheen ja läheisten haastatteluista, toimivista päiväkirjamerkintöihin pohjaavista animaatioista, haastattelu- ja konserttitaltioinneista sekä henkilökohtaisista kotivideoista.

Cobain: Montage of HeckCobainin lapsuus esitetään hyvänä, teini-ikä vanhempiensa heittopussina taas erittäin vaikeana. Niihin aikoihin herkkä taiteilijanalku löysi marijuanan ja osoitti lahjakkuuttaan muun muassa piirtäen. Myöhemmin Cobain ryhtyi tekemään musiikkia, ilmeisen onnistunein lopputuloksin. Nirvana perustettiin dokumentissa kuultavan Krist Novoselicin ja myöhemmin myös Foo Fightersin nokkamiehenä tutuksi tulleen Dave Grohlin kanssa.

Nirvana julkaisi kolme albumia, joista tunnetuimmaksi noussut Nevermind (1991) räjäytti pankin lopullisesti. Bändi nousi suosituksi haluamattaan, toisaalta sitä tavoitellen. Nirvanan jäsenet hilluivat milloin missäkin aineessa, kuten myös myöhemmin Cobainin vaimoksi rengastettu Courtney Love. Cobainin teini-iässä alkaneet itsemurha-ajatukset palaavat ja muuttuvat osaksi jokapäiväistä elämää. Loven kanssa saatu lapsi muutti Kurt Cobainin ajattelua, muttei Cobainia itseään. Heroiini pysyi liian merkittävänä osana, mikä loppujen lopuksi koitui muusikon kohtaloksi.

Cobain: Montage of HeckAnimoidut osuudet ovat ehdottomasti dokumentin parasta antia. Fanit ovat varmasti pähkinöinä ennen julkaisemattomista kotivideoista, käsittelivät ne sitten Cobainin omaa lapsuutta tai hänen ja Loven myöhempiä huumepäisiä sekoiluja oman lapsensa, joka on toiminut dokkarin yhtenä tuottajista, seurassa.

Kun vertaa niitä sinänsä kiinnostavia haastatteluja näihin kotivideoihin, huomaa samalla perinteisemmän dokumentin heikkouden. Haastatteluissa Kurtin äiti puhuu kuin olisi tietänyt Cobainin menestyksen alusta asti, nostaen itseään jalustalle ja syytellen poikansa isää. Isä sai hyvin lyhyen puheenvuoron pojastaan, jonka yhteydessä Kurtin äitipuoli huomautti, ettei kukaan jaksanut aktiivista poikaa kahta viikkoa kauempaa. Courtney Love taas puhui tuttuun ylimieliseen ja teatraaliseen sävyynsä miehensä heikkouksista lakaisten omat toilailunsa maton alle.

Ainoat järkevät ja realistisen kuuloiset haastattelut saatiin kuulla Kurtin siskolta, entiseltä tyttöystävältä Tracylta sekä bändikaveri Novoselicilta. Myös ekstroissa nähtävät ensimmäiset editoimattomat minuutit isän haastattelusta ovat kiinnostavia.

Cobain: Montage of HeckDokumentti on hyvin monivivahteinen, äänen ja kuvan tyylikäs montaasi. Katsojalle se raottaa hienosti hyvinkin mahdollista Kurt Cobainin kokemaa mielenmaisemaa. Mitä lähemmäs loppua edetään, sitä tukalampaa ja ahdistavampaa dokkaria on katsoa.

Kokonaisuutta olisi voinut tiivistää. Jos ei ole Cobainin tai grungen ystävä, elokuva saattaa tuntua ylipitkältä huumehouruiselta hälinältä. Ulkopuolisen Cobain: Montage of Heck päästää niin lähelle musiikki-ikonia kuin mahdollista. Niin hyvässä kuin pahassa.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä