Taivaan ja helvetin taikakuutio

Clive Barker lienee kauhukirjallisuuden tunnetuimpia nimiä heti Steven Kingin jälkeen. Hän nousi suosioon noin 1980-luvun puolivälissä tarinoillaan, joiden yksi keskeisimpinä teemoja oli kieroutunut seksuaalisuus yhdistettynä äärimmäisen raakaan väkivaltaan. Barkerin verta ja suolenpätkiä tihkuvien kertomusten rinnalla perinteisempi kauhukirjallisuus tuntui äkkiä varsin valjulta ja kesyltä. Barker antoikin osansa splatterpunk-liikkeenä tunnetulle löyhälle kirjallisuussuuntaukselle, jonka keskeisenä piirteenä oli verisillä ja nihilistisillä yksityiskohdilla mässäily. Barkerin maine on pysynyt melko korkealla, vaikka hänen paras luomiskautensa lienee jo taakse jäänyttä elämää. Kaverin viime aikojen epäonniset seikkailut tietokonepelibisneksessä myös kielivät, että hänen otteensa on alkanut muutenkin vähän tylsistymään.

Kauhukirjoittamisen ohella Barker on kunnostautunut myös elokuva-alalla. Hänen ohjaamansa ja käsikirjoittamansa Hellraiser on kiistatta 1980-luvun tunnetuimpia ja vaikutusvaltaisimpia kauhuelokuvia, jonka suosio osaltaan vaikutti Barkerin asemaan kauhukirjallisuuden uutena messiaana. Hellraiser perustuu hänen pitkään novelliinsa, joka voidaan hyvällä syyllä laskea hänen tuotantonsa parhaimmistoon kuuluvaksi.

Hellraiser on perusotteeltaan aika perinteiseen kaavaan nojaava kauhukertomus ihmisen hybriksestä ja sitä seuraavasta jumalten kostosta. Tarinan keskeinen jäsentäjä on salaperäinen taikakuutio, jonka ratkaisijalle avautuvat kirjaimellisesti taivaan ja helvetin salaisuudet. Lähinnä salaisuuksien tuojina ovat kivun lähettiläät kenobiitit. Alussa keski-ikää lähestynyt pariskunta muuttaa takaisin miehen lapsuuden kotiin. Larry Cottonin (Andrew Robinson) veli Frank (Sean Chapman) on kadonnut salaperäisellä tavalla. Kukaan ei tiedä, että Frankilla on ollut suhde hänen vaimoonsa Juliaan (Clare Higgins). Lisäksi kukaan ei edes aavista, että Frankilla on ollut hallussaan tuo taikakuutio ja hänen kenobiittien vangitsema sielunsa on kätkettynä talon uumeniin. Puolittain vahingossa Frankin onnistuu pakenemaan kenobiiteilta ja hän ilmestyy hajonneen ruumiin hahmossa entiselle rakastajalleen Julialle. Frankin todellinen paluu ihmisten ilmoille vaatii ihmisruumiita ja saadakseen entisen rakastajansa takaisin Julia suostuu järjestämään hänelle sopivia uhreja.

Hellraiser on varma hankinta alan friikeille. Hellraiser on omassa rujossa verisyydessään yhä katsomisen arvoinen ja jotkut erikoistehosteista saavat edelleen ihan kivoja värinöitä aikaan. Kenobiitit ovat myös hahmoina nerokkaasti suunniteltu. Heistä varsinkin päähän lyötyjen naulojen koristama Pinhead (Doug Bradley) on viime vuosikymmenien kauhuelokuvien tunnetuimpia hirviöhahmoja. Musiikista vastannut pitkän linja ammattilainen Christopher Young on onnistunut luomaan elokuvan vakavahenkisyyttä tasapainottavia kappaleita, jotka jäävät mukavalla tavalla soimaan taustalle. Toisaalta puutteitakin tästä kauhuklassikosta löytyy. Ainakin jotkut näyttelijäsuorituksista ovat vähän kankean oloisia. Erityisen perheen sankaritytärtä näyttelevän nuoren Ashley Laurencen ylienergisyys herättää lähinnä hilpeyttä.

Hyvästä elokuvasta huolimatta dvd:n ekstrat ansaitsevat tuttuun tapaan lähinnä risuja. Mukana on naurunsekaista hihittelyä herättävä The Making of -dokumentti, joka kaikesta huolimatta kertoo hyvin millaisella konseptilla kauhuelokuvia tuohon aikaan markkinoitiin. Mitään muuta erityisen järkevää ei levyltä sitten löydykään, mikä on kyllä vähän sääli.

DVD / kuva: 16:9 Anamorfinen Widescreen 1:85:1, ääni Dolby Digital 5.1, tekstitetty (voi katsoa ilman tekstitystä), ekstrat: näyttelijäesittelyt, kuvagalleria, traileri, The Making of -dokumentti.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä