Väsähtänyt tv-tribuutti

Jäitä hattuun (Curb Your Enthusiasm) on kriitikoiden hehkuttama sarja, joka alkoi HBO:lla vuonna 2000. Sarjaa ei ole missään vaiheessa virallisesti lopetettu, mutta uusia jaksoja ei ole ilmestynyt vuoden 2008 jälkeen, eli jonkinlaisessa limbossa se tällä hetkellä on.

Clear HistoryPerusidea oli kekseliäs. Pääosassa on oikea Seinfeld-käsikirjoittaja Larry David, joka laukoo tahdittomia huomioita ympäröivästä maailmasta, usein pahoittaen muiden mielen. Arkielämän kummallisuuksia oli kommentoitu jo Seinfeldissa, mutta Jäitä hattuun vei lähestymistavan pidemmälle. Sarja oli kuvattu dokumentaarisella tyylillä hyläten sitcomien keinotekoisen ilmaisun. Se tuntui raikkaalta ja Larry Davidin persoonan vuoksi jopa poikkeuksellisen aidolta tapaukselta.

David tekee paluun kameroiden eteen tv-elokuvassa Clear History, jonka ei pitäisi jättää ainakaan Jäitä hattuun -faneja kylmiksi. Se on nimittäin toteutettu täsmälleen samalla tyylillä kuin sarjakin. Jopa huumori on samanlaista­: arkea kommentoidaan ja mitättömistä yksityiskohdista tehdään suhteettoman suuria ongelmia.

Clear HistoryAinoa asia, mikä näyttää muuttuneen, on päähenkilön nimi ja ammatti. Hän ei ole enää käsikirjoittaja Larry David vaan markkinointijohtaja Nathan Flomm, jota kuitenkin esittää Larry David. Tämä ei kuitenkaan hämää ketään, sillä hahmot ovat elokuvan juonen asettamia vaatimuksia lukuun ottamatta täysin samanlaisia nipottajia.

Nathan ottaa loparit autofirmasta, koska ei ole samaa mieltä johtajan (Jon Hamm) kanssa firman valmistaman sähköauton nimestä. Äkkipikainen ratkaisu osoittautuu pahimman luokan virhearvioinniksi, kun autosta tulee suurmenestys ja Flommista koko kansan pilkan kohde. Pikkumaisuutensa vuoksi hän on kääntänyt kirjaimellisesti selkänsä miljoonille. Nöyryytyksen vuoksi Flomm muuttaa pieneen saariyhteisöön ja alkaa käyttää peitenimeä paetakseen häpeältään.

Clear HistoryYllättävän käänteen myötä Flommin entinen pomo muuttaa samalle saarelle. Tilanne on kestämätön, vaikka pomo ei Flommia kaikkien vuosien jälkeen tunnistakaan. Flomm päättää häätää johtajan perheineen saarelta räjäyttämällä heidän kotinsa. Michael Keaton tekee jälleen uuden pohjanoteerauksen näyttelemällä kylähullua, joka auttaa Flommia hänen kahjossa suunnitelmassaan.

Äärimmäiset juonenkäänteet ovat paperilla hauskoja, mutta tässä elokuvassa ne jäävät kuivan toteutuksen vuoksi laimeiksi. Ongelmista suurin on, ettei Clear History näytä tai tunnu oikealta elokuvalta. Se on kirjoitettu ja toteutettu televisiota ajatellen. Mikä pahinta, se tuntuu lähinnä tribuutilta Davidin omalle tv-sarjalle, vaikka se yrittää juonensa puolesta kertoa täysin erillistä tarinaa. Clear History ei missään vaiheessa seiso omilla jaloillaan vaan tuntuu parhaimmillaankin keskinkertaiselta mutta ylipitkältä Jäitä hattuun -jaksolta.

Clear HistoryGreg Mottolan (Superbad, Paul) ohjaus on mautonta. Mottola on tehnyt paljon hauskempiakin elokuvia, mikä taas muistuttaa siitä, että komedia on loppujen lopuksi enemmän kirjoittajien kuin ohjaajien lajityyppi. Huonokin ohjaaja saa hauskansta käsikirjoituksesta hauskan komedian, mutta edes Mottolan kaltainen kokenut elokuvantekijä ei pysty muuttamaan tätä tavaraa kullaksi.

Kenelle elokuva on sitten tehty? Mikäli harkitset Clear Historyn katsomista, kannattaa tutustua Davidin Jäitä hattuun -sarjaan ensin. Mikäli sarja on jo tuttu, elokuvan voi katsoa ja sen parissa saattaa jopa viihtyä. Varmaa on kuitenkin, että missään vaiheessa elokuva ei tunnu omaperäiseltä tai aidolta, kuten Jäitä hattuun 2000-luvun alussa, ja se on surullista.

*
Arvostelukäytännöt