Unohdettu lahjakkuus

Kaikki tuntevat Wolfgang Amadeus Mozartin (1756–1791), mutta harvempi tietää hänen aikalaistaan Chevalier de Saint-Georgesia (1745–1799), joka oli Mozartiakin taidokkaampi viulisti. Saint-Georges ansioitui myös säveltäjänä ja orkesterinjohtajana. Hänellä oli vain yksi ”vika”, liian tumma ihonväri, mistä kaikki eivät pitäneet. Saint-Georges sai osakseen vähättelyä, lempinimen Musta Mozart eikä hänen ansioitaan haluttu tunnustaa. Tämän seurauksen kaikki Saint-Georgesin sävellystyötkään eivät ole säilyneet jälkipolville.

ChevalierSaint-Georges syntyi Karibialla ja sai nimekseen Joseph Bologne. Hän oli plantaasinomistaja Georges Bologne de Saint-Georgesin ja tämän kodinhoitajana toimineen afrikkalaistaustaisen orjan avioton lapsi. Isä tunnusti lapsen, ja pojan osoitettua musiikillisia lahjoja hänet lähetettiin seitsenvuotiaana oppiin Pariisiin. Virtuoosimaisen viulutaituruuden ohella hänestä tuli myös aikansa parhaita miekkailijoita. Vuosien myötä taidokas Saint-Georges alkoi saada mainetta ja jopa kuningatar Marie Antoinette saapui hänen konsertteihinsa.

Vähäpätöisemmistäkin historian henkilöistä on tehty näyttäviä elokuvia. Stephen Williamsin ohjaama elokuva Chevalier puoltaa paikkansa kertoessaan unohdetun musiikkitaiturin tarinan. Searchlightin tuottaman elokuvan ylöspanossa ei ole moittimista. Epookki on huolellista ja pääosassa nähtävä Kelvin Harrison Jr. harjoitteli viulun soittoa ainakin sen verran, että viuluvirtuoosin rooli menee maallikon silmissä suhteellisen uskottavasti. Vapaasti sovitettu ja dramatisoitu Saint-Georgesin elämäntarinakin soljuu sulavasti ja on kestoltaan elämäkertaelokuvaksi sangen maltillinen.

ChevalierMutta. Elokuvassa nostetaan kyllä esiin kaikki tärkeät teemat, mutta lopputulemasta jää päällimmäisenä mieleen lähinnä Saint-Georgesin naisseikkailut. Painotus on aavistuksen outo, kun miettii kaikkien tarinaan liittyvien teemojen painokkuutta. Viihteen näkökulmasta valinta on toki ymmärrettävä, sillä ihmissuhteet kiinnostavat yleisöä usein enemmän kuin yhteiskunta. Valitettavasti painotuksessa päähenkilö jää valjuksi, eikä Saint-Georgesin tarinasta muotoudu siten lainkaan niin kiehtovaa kuin vaikkapa Mozartin tarinasta Milos Formanin klassikossa Amadeus (1984). Tämä on sääli, sillä historiallisena henkilönä Saint-Georges on vähintään yhtä kiinnostava kuin Mozart.

Lähinnä festivaaleja ja Pohjois-Amerikan valkokankaita kiertänyt Chevalier päätyi muualla internetjakeluun. Suomessa elokuva löytyy Disneyplussan valikoimasta.

* *
Arvostelukäytännöt