Toimintasankari palaa kotiin

Disneyn Boltia on vaikea katsoa vertaamatta sitä Pixar-yhtiön viimeaikaisiin luomuksiin, erityisesti mainioon Wall-E:hen. Siinä missä kyseisen teoksen hohto perustui sen raikkaan omaperäiseen lähestymistapaan, liikkuu Boltin kerronta huomattavasti perinteisemmillä poluilla. Näennäisen modernin teeman alta paljastuu tuttuakin tutumpi kertomus uskollisesta lemmikistä matkalla omistajansa luokse.

BoltElokuvan tarina kertoo Bolt-koirasta, joka esiintyy tunnetussa televisiosarjassa nuoren Pennyn suojelijana. Eläinsankari ei kuitenkaan itse tiedä tapahtumien olevan fiktiota, vaan luulee todella taistelevansa supervoimin pahaa tohtoria vastaan. Kuvausryhmän erehdyksen seurauksena Bolt päätyy ulkomaailmaan, jossa kuvitteellisen todellisuuden säännöt eivät päde enää alkuunsakaan.

Elokuva on parhaimmillaan sen vauhdikkaamman ensimmäisen puoliskon aikana. Toimintajaksot vakuuttavat sekä onnistuneena lajityyppiparodiana että teknisinä taidonnäytteinä. Animaatiojälki on nautittavan taidokasta ja näyttää hyvältä myös ilman teatteriversion 3d:tä. Teoksen kantavaksi voimaksi nousevat kuitenkin ilmeikkäät ja onnistunein näyttelijävalinnoin kruunatut hahmot. Eteenkin Mark Waltonin esittämä, Boltin tv-esiintymisiä maanisesti fanittava hamsteri onnistuu useampaan otteeseen varastamaan show'n.

BoltElokuvan loppua kohden tekijät kuitenkin sortuvat kierrättämään melko mielikuvituksettomasti eläinelokuvan kliseitä. Tämän tyylillisen notkahduksen vuoksi Bolt jää lopulta hieman potentiaaliaan heikommaksi koko perheen elokuvaksi. Vaikka myöhempien kohtauksien siirappisuus pysyykin kohtuullisen siedettävissä rajoissa, uhkaa se jäädä katsomiskokemuksesta päällimmäisenä mieleen ja haudata alleen myös teoksen toimivammat elementit.

Dvd-levyn ekstramateriaalin taso on Disneyn parhaisiin julkaisuihin verrattuna pieni pettymys. Lyhytelokuva Raivo on olankohautuksella ohitettavaa täytemateriaalia, making of -dokumenteissa tekijät keskittyvät kehumaan toinen toistaan kilpaa ja teiniprinsessa Miley Cyrusin John Travoltan kanssa esittämä elokuvan tunnuskappale videoineen on muovisessa tekopirteydessään suorastaan puistattava. Myös kommenttiraitaa jää julkaisussa kaipaamaan, sillä nyt sellainen on tarjolla ainoastaan poistetuille kohtauksille.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,3 / 6 henkilöä