Hassu mies menneisyyden turuilta

On hämmentävää, kuinka paljon parempi elokuva on aina silloin, kun Renny Harlin, Suomen oma lahja Hollywoodin unelmatehtaalle, vain tuottaa elokuvan eikä ala ohjaamaan sitä. Tästä ensimmäinen hyvä esimerkki oli aikoinaan Laura Dernin ja Robert Duvallin tähdittämä Rambling Rose. Tämä elokuva on jo toinen.

Blast from the Past / Blast from the Past - vihdoinkin pihalla - © 1998 New Line CinemaVuonna -62, Kuuban kriisin aikaan, Adamin (Brendan Fraser) vanhemmat ovat rakentaneet pihalleen valtaisan laskeumasuojan ja varustaneet sen usean vuoden oleskelua varten. Kun lentokone putoaa talon päälle juuri, kun perhe on hankkiutunut suojaan, päättelee vainoharhainen isä (mainio Christopher Walken), että ydinsota on alkanut ja on aika perheen siirtyä seuraavaksi 35 vuodeksi turvaan. Kolmekymmentäviisi vuotta kuluu ja ovi aukeaa, maailma on muuttunut, mutta suojan asukit eivät. Adam on hermeettisesti säilytetty pala 1950- ja 60-luvun vaihdetta, arvomaailmoineen ja musiikkimakuineen. Mitäs sitten, kun tällainen mies kohtaa todellisuuden vuonna 1997?

Reipas pala raikasta komediaa

Blast from the Past - vihdoinkin pihalla on miellyttävä elokuva. Se ei vaikuta miltään erityisen loistavalta teokselta, mutta se kestää selkeästi monen monituista katselukertaa. Siinä on myöskin vallattoman positiivinen asenne ja se jättää katsojalle hyvän mielen. Kaiken kaikkiaan siinä on kaikki, mitä katsoja odottaa romanttiselta komedialta.

Romanttinen vastapari on elokuvassa Eve Rustikoff, Alicia Silverstonen esittämä katuviisas sinkku, joka ohjaa Adamin toimia nykyajassa. Tietenkin on varsin sopivaa yhdistää nimet Adam ja Eve (Aatami ja Eeva, jos ette satu tietämään), se luo tiettyä lisäpontta jo alusta asti ilmiselvälle lopulle. Lisäksi Adamin isän ja äidin (Sissy Spacek) hahmot ovat erittäin onnistuneesti karikoitu.

Tanakkaa työtä

Blast from the Past / Blast from the Past - vihdoinkin pihalla - © 1998 New Line CinemaBrendan Fraserilla on lahja. Hän on 190-jotain senttinen hyvännäköinen ja lihaksikas miehenkönsikäs, joka onnistuu näyttämään täydeltä idiootilta aivan uskottavasti. Tämän todistavat miehen aikaisemmat vastaavan kaavan elokuvat Encino Man (suomennos California Man) ja George of the Jungle (Viidakon Ykä). Blast from the Past - vihdoinkin pihalla ei tätä imagoa muuta. Fraserin Adam on jäänne menneisyydestä täydellisine pöytätapoineen ja kohteliaisuuksineen. Adam on ennen muuta ressukka, joka ei saa otetta raadollisesta 90-luvusta.

Vaikka Alicia Silverstone tekeekin tässä elokuvassa parhaan roolinsa sitten mainion Emma-version Clueless, on hänen Eve Rustikoffinsa kuitenkin elokuvan yksiulotteisin rooli. Parhaat suoritukset pääsevät tekemään Christopher Walken paranoidina isänä ja Sissy Spacek 35 maan alla vietetyn vuoden aikana kaappijuopoksi muuttuneena äitinä.

Muitakin ehdottoman unohtumattomia kohtia elokuvassa on. Kun suojan asukkaat yksi kerrallaan nousevat ylös maan pinnalle, he onnistuvat synnyttämän oman uskonnon. Loppupuolen baarikohtaus on myöskin vallan mainio. Kaiken kaikkiaan Blast from the Past - vihdoinkin pihalla on loistavaa ja harmitonta viihdettä.

ks. ensi-ilta

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 3 henkilöä