Vallan makuuhuoneissa

Bel Ami kertoo sodasta palanneen köyhän nuorukaisen George Duroyn sosiaalisesta noususta Pariisin seurapiireissä 1800-luvun lopulla. Yhteiskuntaluokan muutoksen kuvaus historiallisessa miljöössä on kiinnostava lähtökohta tarinalle. Ehkä vieläkin kiinnostavamman siitä tekee se, että miehen sosiaalinen nousu tapahtuu elokuvassa nimenomaan kaupungin vaikutusvaltaisten naisten kautta.

Bel AmiSuoranaista sukupuoliroolien ravistelua elokuvassa ei kuitenkaan tehdä: naiset ovat kiinni vallassa nimenomaan viehätysvoimansa ja ruumiidensa avulla. George etenee askel askeleelta kohti parempia piirejä viettelemällä kaupungin vaikutusvaltaisimmat naiset. Toisin kuin naisten, Georgen ei miehenä tarvitse vaivata itseään pelolla maineen menetyksestä. Toisaalta tarinan naisetkin pelaavat yhtä lailla eroottista valtapeliä, eikä heitä esitetä passiivisina seksiobjekteina.

Twilight-tähti Robert Pattinsonin ura sai uskottavuutta roolista David Cronebergin Cosmopoliksessa. Pattinsonin karisma ja kyvyt eivät kuitenkaan tunnu riittävän George Duroyn häikäilemättömän viettelijän rooliin. Toisaalta kyse on ehkä pikemminkin ohjauksen ja käsikirjoituksen puutteista. Ohjaajakaksikko ei saa paljoa irti kovasta naisnäyttelijäkaartistaan. Uma Thurmanin, Kristin Scott Thomasin ja Christina Riccin roolityöt jäävät väkinäisen hymistelyn tasolle.

Bel AmiEräs esimerkki erinomaisesta historialliseen ympäristöön sijoittuvasta valtapelidraamasta on Robert Altmanin Gosford Park, jossa tosin seksi ei ole yhtä keskeisessä roolissa, ja jossa kuvataan nimenomaan luokkaerojen väkivaltaisuutta ja englantilaisen yläluokan rappiota. Bel Amissa on Gosford Parkin tapaan esillä yläluokan moraalinen rappio, mutta teemaksi asti aiheen käsittely ei kuitenkaan nouse.

Päällimmäisenä Bel Amissa on esillä ihmissuhteiden välineellisyys. Tätä korostaa muun muassa seksikohtausten kliinisyys ja kova valaistus. Ihmisten välisten suhteiden arvo ei ole tunnesiteessä, vaan siinä mitä niiden avulla voidaan saavuttaa muilla elämänalueilla. Elokuva pursuaa paljasta pintaa ja uskaliaita seksikohtauksia, mutta sen varsinainen tarkoitus ja sisältö jäävät ohuiksi. Seksi on valtaa, siinäpä se.

* *
Arvostelukäytännöt