Koukussa draamaan

Nic Sheffin ja tämän isän David Sheffin kirjoittamiin omaelämäkerrallisiin kirjoihin perustuva Beautiful Boy (2018) sukeltaa syvälle huumeriippuvaisen nuoren elämään käsitellen ongelmaa tämän perheen kokemusten kautta. Koomikkona paremmin tunnettu Steve Carell on saanut Big Shortin (2015) jälkeen uransa keskeisimmän draamaroolin Nicin (Timothée Chalamet) kaikkensa tekevänä isänä. Lähes jokaisessa kohtauksessa olevan Carellin kärsiviin kasvoihin fokusoivat dialogikohtaukset kannattelevat koko elokuvaa.

Beautiful BoyDavid on ymmärtäväinen huumeita käyttävän poikansa vaikeuksia kohtaan, mutta asettaa toiveita tämän elämää ja college-opintoja kohtaan antaen myös syyn epäillä, onko hänen käytöksensä yksi syy Nicin yhä vaikeutuvaan addiktioon. Carellin roolisuorituksen keskeisyys tuo esiin elokuvan heikkouden, koska siinä ei valaista juuri ollenkaan metamfetamiinia käyttävän Nicin motivaatioita tämän omasta näkökulmasta. Vaikka elokuvan loppupuoli keskittyy enemmän Niciin, on tätä näyttelevällä Chalametilla paljon vähemmän tilaa välittää uskottavasti huumeriippuvuuden kanssa taisteleva nuori, mikä johtaa ajoittain kliseiseen esittämiseen.

Chalamet ja Carell näyttelevät kuitenkin täydellisesti yhteen välittäen toisilleen hyvin läheisen isä–poikasuhteen, jota tuetaan takaumien avulla. Nickin äiti (Amy Ryan) ja äitipuoli (Maura Tierney) sekä tyttöystävä Lauren (Booksmartin Kaitlyn Dever) jäävät isän ja pojan suhteen kuvaukseen keskittyvässä elokuvassa selkeästi sivurooleihin.

Beautiful BoyBelgialaisen ohjaaja Felix van Groeningen ensimmäistä amerikkalaiselokuvaa ei uskoisi eurooppalaisen tekemäksi. Kalifornian osavaltiota kuvataan maanläheisesti sekä keskiluokkaista amerikkalaista elämää ja sen ongelmia realistisesti. Beautiful Boyssa on vahva 1990-lukua nostalgisoiva pohjavire. Musiikkikappaleilla luodaan useiden kohtausten tunnelma ja niillä on merkitystä myös Nicin ja Davidin suhteen välittämisessä.

Kaikkien vanhempien kokema huoli lapsistaan yhdistetään elokuvassa äärimmäisestä huumeriippuvuudesta kertomiseen. Huumeongelma esitetään Nicin tarinan kautta kattavasti suurta osaa amerikkalaisista nuorista vaivaavana vakavana yhteiskunnallisena ongelmana eikä sitä henkilöidä monien elokuvien tavoin vain tiettyihin ihmisryhmiin. Metamfetamiinin käytön seurausten eksplisiittisellä esittämisellä ei mennä äärimmäisyyksiin kenties katsojien järkyttämisen pelossa vaan fokus on huumeiden aiheuttamassa vahingossa yksilön ja tämän läheisten suhteisiin.

Beautiful BoyTasapainoisemmalla kerronnalla isän ja pojan näkökulmien välillä sekä hieman tiivistettynä Beautiful Boy olisi ollut erinomainen elokuva. Huumeriippuvuuden vakavuutta ja vieroitushoidon jatkuvaa prosessia painottaessaan sekä Steve Carellin roolisuorituksen ansiosta huolella tehty elokuva on yhteiskunnallisesti erittäin tärkeä tarina kerrottavaksi.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 3 henkilöä