Barbara Gordonin tarina

Batman: The Killing Joke pohjautuu samannimiseen klassikkosarjakuvaan. Fanipiireissä elokuvaversio aiheutti ilmestyessään paheksuntaa, kun siihen sijoitettiin kohtaus, jossa Batman ja Batgirl, eli Barbara Gordon, harrastavat seksiä. Kummeksuntaa aiheutti varmasti ikäero sekä monesta tarpeeton seksuaalinen lataus hahmojen välillä.

Batman: The Killing JokeTodennäköisesti elokuvan tekijät yrittivät syventää tarinaa ja sen hahmoja. Käsikirjoituksesta huomaa, että kyseessä todella on aikuisille suunnattu animaatio. Kun Batman: The Killing Joke pääsee käännekohtaansa, katsoja saadaan tuntemaan olonsa hyvin epämukavaksi. Ikäraja huomioon ottaen animaatiolta olisi kuitenkin odottanut enemmän kuin paria kirosanaa ja viittauksia seksiin.

Elokuvassa tehdään aikahyppyjä Jokerin nuoruuteen ja vastataan kysymykseen, mitä hänelle tapahtui. Elokuvan loppu antaa myös pisteen, ehkä pilkun Jokerin ja Batmanin keskinäiselle suhteelle, mutta sen lopputulema on pahassa ristiriidassa elokuvan aiempiin tapahtumiin. Oikeastaan Barbara Gordon nousee elokuvassa keskeisemmäksi kuin muut hahmot.

Pääosin animaatio näyttää melko hyvältä väriensä puolesta. Piirrosjälki on sarjakuvaan verraten liian suoraviivaista ja siloteltua. Kuten käsikirjoitus, animointi itsessään ärsyttää paikoittaisella kankeudellaan.

Batman: The Killing JokeLuke Skywalkerina paremmin tunnettu Mark Hamill on luonut toisen uransa Jokerin äänenä useissa Batman-animaatioissa. Hamill on ääniroolissaan loistava, kuten myös Batgirliä tulkitseva Tara Strong. Valitettavasti Batmanina kuultava Kevin Conroy jättää kylmäksi. Osin vika on myös käsikirjoittajassa, joka on tehnyt Batmanista liian etäisen ja tunteettoman.

Batman: The Killing Joke sisältää hyviä ekstramateriaaleja. Monen suosikkipahis on saanut oman, kiinnostavan dokumenttinsa The Many Shades of Joker, jossa pureudutaan Jokerin hahmoon niin yleisellä tasolla kuin kyseisessä sarjakuvassa. Merkittäviä ovat myös kaksi 22 minuutin jaksoa: Christmas with Joker (Batman: The Animated Series) ja Old Wounds (The New Batman Adventures).

Elokuvassa, eikä sen ekstroissa ole suomitekstejä.

* *
Arvostelukäytännöt