Napit vastakkain naapurin kanssa

Perhe-elämäänsä uudessa kodissa vauvan kanssa aloittelevien Macin (Seth Rogen) ja Kellyn (Rose Byrne) unelma idyllisestä naapurustosta säröytyy viereiselle tontille muuttavan yliopiston villin veljeskunnan takia.

NeighborsTeoriassa lupaava tarina tosin tyrehtyy ryöstöviljeltyjen American Pie -elokuvista tuttujen alatyylisten vitsien ja sekavan juonikuvion alle. Elokuva naurattaa paikoitellen osuvilla vitseillään, mutta pensasaidan puolelta toiselle leiskuva sodankäynti viivästyttää varsinaiset tapahtumat niin pitkälle, että katsojan mielenkiinto hiipuu kauan ennen varsinaista loppuratkaisua.

Amerikkalaisen opiskelijaelämän leimaaminen jatkuvaksi juhlinnaksi huumeiden ja seksin sävyttämässä sumussa on jo kauan sitten loppuun koluttu aihe, eikä Naapurit tarjoa siihen mitään uutta. Veljeskunnan jäsenten hahmot jäävät pintaraapaisuiksi, eikä heidän kujeileva kiusantekonsa tai heidän kohtalonsa jaksa viihdyttää alkua pidemmälle.

NeighborsMyös kehnosti idylliään varjelevat nuoret vanhemmat horjuvat rooleissaan epämääräisesti nuoruuden ja aikuisuuden välillä tasapainotellen. Elokuvasta toiseen olemukseensa jumittunut Seth Rogen on rooliinsa erinomainen valinta. Työpaikallaan pilveä poltteleva ja juhlissa sikamaisesti huumesieniä mussuttava aikuinen mies on vähintäänkin kyseenalainen perhe-elämän edustaja.

Arkirealismin komediapotentiaalia koetellaan niin äidinmaidosta räjähtämäisillään olevien rintojen lypsämisellä kuin epäonnisilla seksikohtauksillakin. Todellinen hauskuus jää kuitenkin tavoittamattomiin heikon dialogin ja alleviivattujen muka-hauskojen tempausten jalkoihin.

NeighborsElokuvan laimea opetus muistuttaa, etteivät juhlat jatku ikuisesti ja aikuiseksi on kasvettava ja vastuuta on otettava. Koska roolihahmot eivät kuitenkaan edusta tämän vastakkainasettelun puolia, jää tarina kokonaisuudessaan mitäänsanomattomaksi.

Käsikirjoitus kompastelee toistuvasti omaan nokkeluuteensa hahmojen epämääräisyyden vuoksi. Juuri siksi naapurusten välinen taisto Ville Vallattoman ja Karjulan sedän välillä toimii siinä, missä Naapurit täydellisesti epäonnistuu.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 2 henkilöä