Lämmintä, muttei kuumaa
Seksuaalisia patoutumia kuvaavat elokuvat ovat nyt muotia. Viime aikoina teattereihin ovat yltäneet täällä meilläkin esimerkiksi 1970-luvun USA:n huumehöyryistä seksiteollisuutta kuvannut Boogie Nights (1997) ja 1800-luvun homoseksuaalisutta kuvannut brittituotanto Wilde (1998). 1980-luvun suurimpia hittejä sen sijaan oli Mickey Rourken ja Kim Basingerin tähdittämä 9 ½ viikkoa (1985), jota aikanaan paheksuttiin sen rohkeiden alastonkohtausten ja seksuaalisen värinän vuoksi. Elokuvasta tuli merkittävä tekijä molempien nuorten näyttelijöiden uralla.
Nyt on sitten jatko-osan vuoro, tosin huonolla menestyksellä. Rourke on edelleen mukana, pahasti elähtäneenä ja yhdellä ilmeellä, mutta Basingeriä ei enää saatu mukaan tähän vaatimattomaan rainaan, joka Suomessakin julkaistiin suoraan videolla.
© 1996 Cine Visions
Taidemesenaatti John Grey (Mickey Rourke) matkustaa Pariisiin etsimään Kim Basingerin aikaisemmassa elokuvassa esittämää Elizabethiä. Häntä ei löydy, mutta toinen nainen kyllä. Angie Everhartin Lea on seksikäs olento, joka paljastuu Elizabethin ystäväksi. Grey kuulee häneltä version Elizabethin lähdöstä ja aloittaa Lean kanssa jälleen uuden kiihkeän suhteen, jossa etsitään nautinnon rajoja. Vittorio (Steven Berkoff), keräilijä hänkin, kertoo Greylle toisen version Elizabethin kohtalosta ja elokuva keskittyy näiden kolmen henkilön välisten jännitteiden kuvaamiseen.
Rourken ura alamaissa
1980-luvulla Mickey Rourkesta puhuttiin paljon. Viimeistään Baarikärpänen (Barfly, 1987) osoitti hänen olevan Hollywoodin luonnenäyttelijöiden kärkikaartia, mies, joka sai valita parhaat roolit päältä muiden katsellessa vierestä. Pahaksi onneksi Rourke myös piti juhlimisesta ja joutui lukuisasti poliisin kanssa tekemisiin bailausmatkojensa yhteydessä. 1990-luvun alussa hänen huhuttiin olevan jo pahasti deekiksellä.
Nyttemmin Rourke ottaa jo paljon iisimmin, mutta elokuvarooliensa valinnassa hän ei ole enää päässyt vanhojen päiviensä tasolle. Muutama vuosi sitten hän ilmoitti jättävänsä koko filmibisneksen ja keskittyvänsä oman ammattinyrkkeilyuran luomiseen. Nyrkkeilyn asiantuntijoiden mukaan miehen taidot eivät kuitenkaan vastanneet puheita ja Rourke onkin palannut takaisin filmien pariin.
9 ½ viikkoa 2 on tylsästi kerrottu, ensimmäisen osan teemoja kertaava tekele, joka unohtui saman tien julkaisunsa jälkeen. Se kuvattiin Euroopassa pienellä budjetilla. Rourken jo alun perin kapea ilmeskaala on nykyisin pelkkää yhtä ilmettä. Asian voi jokainen todeta, kun 13. kesäkuuta TV 2 esittää Rourken taannoisen televisiolänkkärin Viimeisen lainsuojattoman (The Last Outlaw, 1993). Siinä Rourken naamaa kuvataan lähikuvin useita kertoja ja katsoja ihmettelee, mikä ihme on ollut ohjaaja Geoff Murphyn tarkoitus? Luoda mielikuva uudesta Clint Eastwoodista, vai? Close-upit kun eivät ollenkaan tunnu sopivan kohtausten tyyliin. Tilanne on samankaltainen myös tässä produktiossa, Rourkea vain kuvataan tämän tekemättä yhtään mitään. Vähäeleisyys ei tässä tapauksessa todellakaan ole tehokeino. Edes Rourken ja Everhartin seksikohtauksista ei ole säpinää, meno on väsynyttä ja ilmeisen turhautunutta huonon käsikirjoituksen ja nopean kuvausaikataulun vuoksi.
Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 2 henkilöä
Seuraava:
Air Force One
Arvostelu elokuvasta Air Force One.
Edellinen: Tehtävä mahdoton
Arvostelu elokuvasta Assignment, The / Tehtävä mahdoton.