Eloton nukke

Todellisesta paranormaaleihin ilmiöihin erikoistuneesta Warrenin pariskunnasta kertova Kirottu (2013) sai ilmestyessään innostuneen vastaanoton. Myös elokuvassa vilahtanut karmiva Annabelle-nukke herätti niin paljon huomiota, että joku haistoi välittömästi lisää rahaa, ja nuken oma elokuva huitaistiin vuodessa teattereihin.

AnnabelleToisin kuin olisi odottanut, Annabelle (2014) ei keskity Kirotun alussa nähtyihin nuken piinaamiin opiskelijoihin. Sen sijaan se esittää fiktiivisen tarinan, joka edeltää Annabelle-nuken todellisiksi väitettyjä vaiheita. Elokuvan päähenkilöinä on ensimmäistä lastaan odottava pariskunta. Miehen mielestä on hyvä idea ostaa raskaana olevalle vaimolleen vintagenukke, joka näyttää niin karmivalta, että vähemmästäkin voisi saada keskenmenon. Vaimo on ilmeisesti yhtä sokea tai kieroutunut, sillä hän on innoissaan nukesta, ainakin siihen asti, kunnes satanistikultin jäsenet tunkeutuvat pariskunnan kotiin.

Annabelle on tehty yli puolet pienemmällä budjetilla kuin Kirottu, mutta se ei silti näytä halvalta. Sen sijaan produktion innottomuuden voi päätellä etenkin käsikirjoituksesta. Se on naurettava ja ajastaan jäljessä oleva äitimyytin ja valkoihoisen ydinperheen ylistys, joka ei hyödynnä edes todellisiksi väitettyjä tapahtumia. Tärkeimmät kriteerit Annabellen käsikirjoitusta luotaessa ovatkin todennäköisesti olleet halvalla ja äkkiä.

AnnabelleTappajanukesta tulee mieleen nukke, joka nimenomaan lähtee liikkeelle ja tappaa. Annabelle kuitenkin istua nököttää ja antaa ympärillä riehuvien pahojen henkien hoitaa laimeaksi jäävän pelottelun. Kaikkien aikojen kuuluisin nukkekauhuelokuva Child’s Play (1988) leikittelee aluksi hyvin Chucky-nuken staattisuudella, mutta ikoninen kauhuhahmo Chuckysta on tullut nimenomaan elävyytensä vuoksi. Jopa kauhuelokuvana heikohko Dolly Dearest (1991) saa Dolly-nukestaan irti muutaman pelottavan kohtauksen. Annabelle ei sen sijaan onnistu pelottelemaan omassa elokuvassaan kertaakaan.

Nuken ainoaksi kauhumeriitiksi jääkin sen karmaiseva ulkoasu. Okkultistisessa museossa yhä näytillä oleva Annabelle-nukke ei tosin ole oikeasti häiriintyneen näköinen posliininukke, vaan hymyilevä mollamaija. Visuaalinen ratkaisu on sentään toimiva ja ymmärrettäväkin. Se, mitä Annabelle olisi kuitenkin ennen kaikkea tarvinnut, olisi ollut edes kourallinen aitoa intoa, rakkautta ja visiota, jolla sen elottomaan kehoon olisi puhallettu kipinää.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1 / 2 henkilöä