Elävien kuolleiden joulumusikaali

Anna and the Apocalypse alkaa lukioon sijoitettuna musikaalina, jossa teinit valmistelevat koulun joulujuhlia laulaen ja tanssien. Sitten kesken iloisen laulunumeron zombilaumat ryntäävät paikalle tappamaan kaikki vastaantulijat. Huolettomat musikaalihahmot joutuvat taistelemaan verisesti olemassaolostaan.

Anna and the ApocalypseTässä elokuvassa kaksi lajityyppiä ei sulaudu toisiinsa, vaan ne törmäävät väkivaltaisesti toisiinsa. Musikaalin keveys vaihtuu yhden laulun aikana selviytymistaisteluun. Myös myöhemmin elokuva on musikaali ja mukana on laulua ja tanssia, mutta elokuvan koko tyyli on vaihtunut maailmanlopun lohduttomuuteen. Tämä näkyy myös itse lauluissa, joissa alkaa korostua epätoivo ja eloonjääminen. Mukana on muun muassa laulu, jossa suurkatastrofin sisätiloihin sulkemat ihmiset kaipaavat muiden ihmisten seuraa.

Tämä genrejen yhteentörmäyksen luoma voimakas ristiriita on yhtaikaa sekä elokuvan vahvuus että heikkous. Se tekee elokuvasta omaperäisen ja kiinnostavan, mutta samalla elokuvan loppupuoliskolla vallalla oleva maailmanlopun ahdistuksessa vellominen uhkaa latistaa tunnelmaa. Onneksi elokuva ei täysin hylkää huumoriaan eloonjäämistaistelun keskellä. Zombeja vastaan taistellessa aseina käytetään niin meloneita kuin videopelin ohjaimia. Laulut ja zombien tappaminen pitää viihdyttävyyttä yllä riittävästi loppuun asti, eikä elokuva pääse juuttumaan masentavaan tunnelmaan.

Anna and the ApocalypseLaulut ovat riittävän vetäviä. Spektaakkelimaisiin Hollywood-musikaaleihin verrattuna musikaalikohtaukset ovat miellyttävän kotikutoisen oloisia. Tarina keskittyy koulun joulujuhlan ympärille, joten tietty karkean harrastelijateatterimaisuuden tunnelma sopii myös elokuvan musikaaliosuuksiin.

Anna and the Apocalypse onnistuu erikoisella genreyhdistelmällään pitämään elokuvan niin kiinnostavana, että edes ihmiskunnan tuho ei onnistu pilaamaan hyvää tunnelmaa.

* * *
Arvostelukäytännöt