Taianomainen elokuvamatka pohjoisten alkuperäiskansojen elämään
Johannes ja Markku Lehmuskallion käsikirjoittama ja ohjaama dokumenttielokuva Anerca, elämän hengitys kertoo pohjoisen napapiirin alkuperäiskansojen elämästä ennen ja nyt, ihmisen tarpeesta ilmaista itseään ja elää luonnon kanssa.
Inuitin kielessä hengittää-sana tarkoittaa myös runon synnyttämistä – tästä johdettu anerca merkitsee sielua, tai elämän hengitystä. Sana ilmentää hienosti elokuvan luonnetta, joka kuvaa paitsi alkuperäiskansojen taistelua olemassaolostaan – hengittämisen mahdollisuudesta – myös sen assosiatiivista kerronnan tapaa.
Tanssi, musiikki ja myyttiset sekä arkiset tarinat kuljettavat katsojaa intuitiiviselle elokuvamatkalle, jossa historia ja nykyhetki limittyvät.
Elokuva koostuu Johannes ja Markku Lehmuskallion sekä muiden heidän kanssaan työskennelleiden kuvaajien vuosien varrella tallentamista otoksista ja arkistomateriaalista. Punaisen langan muodostavat pienet tarinat menneisyyden enteellisistä kohtaamisista valtaväestön ja alkuperäiskansojen välillä.
Elokuvan pohjajuonne ei silti ole synkkä. Vaikka alkuperäiskansojen elintilaa on kavennettu, heidän elinkeinojaan ja kulttuuriaan pyritty tuhoamaan vuosisatojen ajan, he ovat onnistuneet säilyttämään elinvoimaisen ja syvän yhteyden menneisyyteen, kulttuuriinsa ja aiempiin sukupolviin luoden samalla koko ajan uutta.
Kohtausten rauhallinen rytmitys luo elokuvaan meditatiivisen tunnelman, jossa katsoja voi kokea ihmetystä, surua ja iloa. Eräs lumoavimmista on kohtaus, jossa nuori nainen esittää Grönlannin inuiittien naamiotanssia perinteisessä asustuksessa nuukilaisen kerrostalolähiön edustalla, kun autot huristavat hänen takanaan.
Nainen kertoo tanssin myyttisistä taustoista ja tanssijan roolista luoda iloa, pelotella ja vietellä tanssinsa kautta, sillä ”kaikki nämä elementit kuuluvat elämään”, hän sanoo.
Tarjoamalla pieniä näkymiä alkuperäiskansojen perinteisiin elokuva onnistuu kertomaan myös paljon niin kutsutusta länsimaisesta kulttuurista, joka on ahmaissut vaikutuspiiriinsä jo lähes koko maapallon. Miten ontoksi jää kulttuuri, johon ei ole kasvanut, ja jonka juuria ei ymmärrä.
Elokuva on tällä hetkellä katsottavissa myös Yle Areenassa.
Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 3 henkilöä
Seuraava:
Sound of Metal
Ohjaaja-käsikirjoittaja Darius Marderin Sound of Metal tarjoaa paljon pohdittavaa.
Edellinen: Pako New Yorkista – 40-vuotisjuhlajulkaisu
Dystopisen toimintaelokuvan klassikolla on painavaa sanottavaa yksilön oikeuksista.