Romanttisella safarilla Afrikassa

Maltan haukasta (1941) parhaiten tunnetun John Hustonin Afrikan kuningatar on ristiriitainen elokuva. Yhtäällä on Lontoon filharmonikkojen upea musiikki, Jack Cardiffin viipyilevät kuvat huikean kauniista maisemista, nokkela dialogi ja toimiva huumori. Toisaalla on stereotyyppinen tapa esittää Afrikka ja afrikkalaiset luonnonvarana, jonka hyödyntämisestä ja kesyttämisestä länsimaalaiset taistelevat keskenään. Afrikkalaiset esitetään lapsenomaisena laumana ja Afrikka eksoottisen kauniina, mutta arvaamattomuudessaan myös vaarallisena matkakohteena, jossa virtahevot ja krokotiilit vaanivat ja auringonpaiste vaihtuu silmänräpäyksessä kaatosateeksi.

© 1951 United Artists - Image courtesy of MPTV.netAfrikan kuningattaressa eletään ensimmäisen maailmansodan alkuaikoja. Kaksi saksalaisessa Itä-Afrikassa elävää brittiä pakenee saksalaisia sotajoukkoja pienellä höyrypaatilla, African Queenilla. Siveän lähetyssaarnaajan, Rose Seyerin (Katharine Hepburn) ja roisin, viinaanmenevän veneenkuljettajan, Charlie Allnutin (Humphrey Bogart) suhde muuttuu ja kehittyy jokimatkan edetessä korrektista kiihkeän romanttiseksi.

Afrikan kuningatar on matkaelokuva, road movie, tai oikeammin river movie. Kömpelön alun jälkeen päästään joelle ja safaria muistuttava matka voi alkaa. Joella elokuva eteneekin jouhevasti. Koskenlaskun vauhdin ja jännityksen lomassa sanaillaan aluksi kohteliaasti, lopulta piristävän pisteliäästi. Villejä eläimiä bongaillaan jopa epäuskottavan taajaan, moraaliset ja luonnonolojen aiheuttamat ongelmat hyödynnetään toimivaksi huumoriksi. Englantilaisuutta rakennetaan juomalla litroittain teetä.

© 1951 United Artists - Image courtesy of MPTV.netParasta Afrikan kuningattaressa on kahden valtavan suuren elokuvatähden näkeminen epätavallisen humoristisissa rooleissa. Charlien ja Rosen suhde ei rakennu ulkonäön palvontaan tai pelkkään fyysiseen vetovoimaan, vaan kahden vastakkaisen persoonallisuuden yhteensovittamisesta syntyvään jännitteeseen. Trooppinen ilmasto ja fyysinen ponnistelu veneen saamiseksi kapeiden suvantojen läpi tuntuu ja näkyy hahmoissa. Afrikan kuningatar onkin paitsi seikkailullinen matkaelokuva, myös romanttinen komedia, joka on huikeasti edellä aikaansa, eritoten Hepburnin hahmon ansiosta. Harvoin vielä nykyäänkään näkee elokuvia, joissa kaunis naisnäyttelijä esitetään aidosti näin toiminnallisena ja ryvettyneenä. Samoin hedonistisen Charlien hahmo esittelee uudenlaisen, totuttua hauskemman ja särmikkäämmän Bogartin.

Afrikan kuningatar tarjoaa varsin viihdyttävän safarimatkan villiin Afrikkaan kahden loistavan oppaan johdatuksella.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,8 / 4 henkilöä