Kesäistä leikkiä

A Moment in the Reedsissa Suomen ahtaudesta Pariisin valoihin lentänyt Leevi (Janne Puustinen) palaa kesäksi Savitaipaleelle. Tarkoituksena on auttaa jöröä isää (Mika Melender) mökkiremontissa. Paikalle saapuu kuitenkin apumieheksi suomea taitamaton syyrialaispakolainen Tareq (Boodi Kabbani), ja pian nuorten miesten välillä alkaa väreillä.

A Moment in the ReedsMaahanmuuttajat ja queer-indentiteetti on teemana erittäin ajankohtainen. Festivaaleilla kiersi A Moment in the Reedsin kanssa samaan aikaan esimerkiksi God's Own Country (2017), johon elokuvaa paljon vertailtiin. Yle Areenasta puolestaan löytyy queer-turvapaikanhakijoiden kimuranttia tilannetta dokumentoiva Baher of Finland (2018), jossa muuten Boodi Kabbanikin vilahtaa.

A Moment in the Reedsissa tuotannon pienuus, neljä näyttelijää ja rajattu tapahtumapaikka, on sen vahvuus. Luonnonvalossa ilta-auringot järvellä, saunakaljan nautinto ja kesäpuiden havina ovat suomalaiselle täysin käsin kosketeltavia. Ihan tulee haikea olo näin loskan keskellä. Myös henkilöhahmot tuntuvat heti tutuilta ja pitkälti improvisoitu replikointi aidolta. Keskusteluissa sivutaan niin pakolaisten taivalta kuin runouttakin, mutta parhaiten mieleen jää itämään miesten eri suunnista tuleva suhtautuminen Suomeen ja siihen, mitä vapaus tai vapaa yhteiskunta heille tarkoittaa.

A Moment in the ReedsElokuvan seksikohtaukset ovat kohtalaisen avoimia ja pitkiä, mutta tärkeämmiksi nousevat ne toiset hetket. Viipyileviin katseisiin, pieniin hipaisuihin, hengitykseen toisen iholla uskalletaan pysähtyä. Rakastumisen ja halun tunteet ovat universaaleja, ja sukupuoli tuntuu toissijaiselta. Toisaalta perinteisesti kovin promiskuiteettiin homokuvastoon on tarpeellista saada mukaan romantiikkaa ja tyynypuhetta.

Elokuvan loppu tuntuu vähän hätiköidyltä muun elokuvan rauhallisuuden rinnalla, vaikka jääkin miellyttävän avoimeksi. A Moment in the Reeds on hellyttävä pieni tarina ja herättää suloisenkirpeitä muistoja kesäromansseista, mutta niiden tavoin hiipuu muistista nopeahkosti. Elokuvalla on kuitenkin ehdottomasti paikkansa suomalaisessa tarjonnassa teemojensa ja käsittelynsä tuoreuden vuoksi.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 3 henkilöä