Vinokino 2017: Elokuvia yhdysvaltalaisia kirjoittajista


Kirjoittamisen ja identiteetin teemoja käsitellään Vinokinon kahdessa yhdysvaltalaiselokuvassa. Niistä ensimmäinen, The Untold Tales of Armistead Maupin, kertoo amerikkalaiskirjailija Armistead Maupinin tarinan. Maupin tunnetaan parhaiten San Fransisco Chroniclessa julkaistusta Charles Dickensin hengessä toteutetusta sanomalehdessä julkaistusta jatkosarjastaaan Kertomuksia kaupungista (Tales of the City).  Maupinin Kertomuksia kaupungista on tietynlainen esikuva 2000-luvun Sinkkuelämälle (Sex and the City). Kuten Sinkkuelämää-sarjassa, Maupin nostaa tarinansa yhdeksi päähenkilöksi kaupungin itsessään. Ennen kaikkea Maupinin jatkosarja oli 70-puolessa välissä aikakaudelleen poikkeuksellisen rohkea: se antoi äänen ja tilaa niin homoseksuaaleille, transsukupuolisille kuin muillekin niille, joiden oli vaikea saada ääntään kuuluviin ja teki sen tavalla, joka voitti puolelleen lukijakunnan enemmistön. Maupinin henkilöt olivat kokonaisia, inhimillisiä ja ennen kaikkea rakastettavia, eivätkä vain sukupuolisen suuntautumisensa määrittelemiä.

Jennifer M. Krootin ohjaama dokumentti piirtää kuvaa sydämellisestä, aidosta ja humaanista kirjailijasta. Maupinin itseänsä lisäksi ääneen pääsevät muun muassa Daddy Hunt -sivustolta löytynyt aviopuoliso Christopher Turner sekä ystävät näyttelijä Laura Linneystä ja Sir Ian McKellenistä kirjailija Amy Taniin. Etelävaltioiden konservatiivisen kasvatuksen saaneen Armistead Maupinin alkutaival tuntuu siltä kuin seuraisi Forrest Gumpin tarinaa – hän on aina siellä missä tapahtuu. Maupin taivaltaa ensin äärikonservatiisen republikaanipolitiikko Jesse Helmsin avustajan pestistä kohti Vietnamin sotaa ja sotaveteraanina tapaa muun muassa Gerald Nixonin ennen muuttamistaan liberaaliin ja värikkääseen San Fransiscoon. Elämä San Fransiscossa ja kaapista tuleminen mullistaa Maupinin elämän ja myllertää hänen maailmankatsomuksensa.

Maupin toteaa dokumentissa, että kirjoittamalla San Fransiscon värikkäistä asukkaista, hän kirjoitti myös itsensä henkilöksi, joka hän on tänä päivänä. Maupinin omaa henkilöhistoriaa ei voi irroittaa kirjailija Maupinista. Selvimmin se tulee esille kirjeestä, jonka hän kirjoittaa Kertomuksia kaupungin -sarjan varjolla omille vanhemmilleen, ja jossa hän vihdoin tulee ulos kaapista vanhoillisen ja konservatiivisen maailmankuvan omaaville vanhemmilleen.

Kirjoittamisen vapauttavasta voimasta kertoo myös yhdysvaltalaiselokuva Slash. 15-vuotias Neil (Michael Johnston) kulkee pitkin päivää vihko kainalossaan ja kirjoittaa. Iltaisin sormet lentävät tietokoneen näppäimistöllä.

Neilin intohimon kohteena on homoeroottinen fan fiction, jossa seikkailee sci-fi sankari Vanguard. Päivisin hän haaveilee koulun näytelmäkerhon komistuksesta. Kun luokkatoverit löytävät Neilin kirjallista tuotantoa sisältävän vihkon, on nöyryytys piinallinen. Neilin pelastaa vuotta vanhempi Julia (Hannah Marks), joka jakaa Neilin kiinnostuksen eroottisen fan fictionin kirjoittamiseen. Julia on kaikkea sitä mitä Neil ei ole: ylpeä ulkopuolisuudestaan, sanavalmis ja uskalias. Vaikka nuoret jakavat yhteisen kiinnostuksen kohteen, Neil  arkailee näyttää kirjoittamiaan tarinoita Julialle. Julia toteaa Neilille: “Olen varma, että kirjoituksesi ovat hyviä. Olet niin estynyt, että niiden on pakko olla hyviä. Jollain tavalla tuo on saatava ulos.” Kirjallisen menestyksen siivittämänä parivaljakko matkaa ensimmäiseen fan fiction tapaamiseensa.

Slash on ennen kaikkea Neilin kasvutarina. Vaikka eroottisen fan fictionin harrastajista kertova Slash sijoittuu epätavalliseen ympäristöön, sen tarina on lopulta hyvin tavanomainen. Elokuvan nimi Slash tarkoitaa fan fictionin parissa tarinaa, joka keskittyy miesten välisiin romanttisiin tai eroottisiin ihmissuhteisiin. Hieman ujo outolintu löytää oman viiteryhmänsä eroottista fan fictionia kirjoittavien sarjakuvanörttien piiristä, joiden tarinoissa seikkailevat Harry Potterin professori Dumbledore ja Gandalfin sellaisten hetkien parissa, joita sen enempää Tolkien kuin Rowlingkaan ei olisi tohdinnut ajatella. Elokuva tarjoaa muutamia kiinnostavia mahdollisuuksia aikuistumisen, perheen ja nuoren heräävän seksuaalisuuden käsittelyyn, mutta ei tartu niistä yhteenkään. Elokuvana Slash sortuu useampaan siirappiseen ratkaisuun ja jää valjun sovinnaisuutensa vangiksi.

The Untold Tales of Armistead Maupin 

SlashComments are closed.