Tampere Film Festival 2017: Tampereen parhaat – Hobbyhorse Revolution


Selma Vilhusen pitkä dokumenttielokuva Hobbyhorse Revolution (2017) voitti Tampereen elokuvajuhlilla sekä kotimaisten yli 30-minuuttisten elokuvien pääpalkinnon että Risto Jarva -palkinnon. Aiemmin ohjaaja on voittanut pitkien sarjan elokuvallaan Ponitytöt (2008) sekä vielä alle 30-minuuttisten kotimaisen sarjan elokuvallaan Minun pikku elefanttini (2002). Kaikkien kolmen palkinnon saaminen on omanlaisensa Tampereen ennätys.

Hobbyhorse Revolution liikkuu tyttökulttuurin alueella, joka keski-ikäisen,  antropologisestikin suuntautuneen elokuvaharrastajan näkökulmasta on varmasti huomattavasti eksoottisempi kuin festivaalilla nähtyjen monien alkupäiskansoja kuvaavien elokuvien aiheet. Keppihevosharrastus on laaja kokonaisuus keppihevosten valmistuksesta, talleista ja harjoittelusta kilpailuihin. Keppareiksi kutsuttuihin keppihevosiin liittyvä harrastus on noussut varsinkin tällä vuosi kymmenellä nopeasti omassa sosiaalisessa ympäristössään näkyväksi ilmiöksi varsinkin Suomessa, ellei se ole peräti täältä lähtöisin.

Selma Vilhusen elokuva kuvaa keppariharrastusta alakulttuurin harrastajan näkökulmasta kehystämättä sitä sen kummemmin ja jättää harrastuksen historian ja ulkopuolisen analysoinnin aiheesta epäilemättä tulevaisuudessa tehtäville tutkimuksille. Sitäkin enemmän sanansa saavat sanoa muutamat dokumentin päähenkilöiksi nousevat harrastajat, joiden elämään se keskeisenä kuuluu.

Ratkaisu on toimiva ja tuloksena on omalla, asiaa tuntemattomalle vieraannuttavallakin tavalla kiehtova puolitoistatuntinen. Vilhusen elokuva esittää keppariharrastajien maailman pohjimmiltaan kilpailullisuudestaankin huolimatta tasa-arvoisena ja hyväksyvänä, vaikka nuoruuteen liittyviä ristiriitoja ja kiihkoa ei yritetäkään häivyttää. Selväksi tulee myös, että harrastajaikäluokan parissa aihe herättää vahvoja intohimoja puolesta ja vastaan.Leave a Reply