Season Film Festival 2017: Rajoja rikkomassa


Season Film Festival on ohi tältä vuodelta. Tasaisen vahva ohjelmisto osoittautui jälleen kerran helposti navigoitavaksi ja sympaattiseksi kokonaisuudeksi. Erityisesti festivaaliohjelmasta nousi esiin kaksi elokuvaa: Andrea Arnoldin villi American Honey sekä Raoul Peckin tarkkanäköinen I Am Not Your Negro.

Arnoldin American Honey on elävää kuvaa parhaimmillaan. Nuorten lehtimyyjien matka ympäri keskilänttä on ajelehtiva ajankuva Yhdysvaltojen työväenluokasta. Nuorten joukkoon liittyvän Starin (Sasha Lane) elämässä on rajoituksia joka suunnassa, mutta hän ei anna niiden kaventaa tulevaisuuden näkymiään. Elokuva käyttää taitavasti laatikkomaista kuvakokoaan tuomaan samat rajat visuaaliselle maailmalle. Ne eivät kuitenkaan estä kuvia puhkeamasta eloon, vaan tarkentaa sen katsetta entisestään.

Sasha Lanen vivahteikas roolityö on elokuvan sykkivä sydän. Star löytää uuden kodin muiden kadonneiden lasten joukosta. Hän ei kuitenkaan ole valmis myymään köyhyyttään viihteenä kuten Shia LaBeoufin Jake hänelle yrittää opettaa. Avuttomuus ei Starille ole valinta, vaan hän etsii pelottomasti toimijuuttaan uuden vapautensa kautta. Andrea Arnoldin realismi osuu yhteiskunnan rakenteellisiin rajoituksiin, mutta löytää niihin kiertoteitä.

Erilaisen kuvan rakenteellisista muutoksista antaa Raoul Peckin taitavasti tehty dokumentti I Am Not Your Negro. Se luo terävänäköisiä siltoja nykypäivän ja historian välille. Pohjana toimiivat James Baldwinin tekstit ja haastattelut, mutta kuvallinen materiaali tuo katsojat 1960-luvun Jacksonvillen vastarinnasta Fergusonin mellakoihin. Kansalaisoikeusaktivistit Medgar Evers, Malcolm X sekä Martin Luther King Jr. muodostavat selkärangan tarinalle taistelusta, joka ulottuu 2000-luvulle. Baldwinin ajatukset afroamerikkalaisten esittämisestä mediassa ja heistä käytetyn kielen toiseuttavasta luonteesta ovat yhä ajankohtaisia.

Festivaaliilla myös nähty The Birth of a Nation jäi elokuvana epätasaiseksi, mutta se taustoittaa hyvin uskontojen sosiaalista asemaa afroamerikkalaisissa yhteisöissä, mistä I Am Not Your Negro jatkaa tarinaa eteenpäin. Elokuvat kuvaavat, miten uskonnosta tuli vakaa kivijalka kansalaisoikeuksien puolesta taisteleville aktivisteille. Kirkoista ja moskeijoista tuli turvapaikkoja, joissa saarnattiin uskoa paremmasta huomisesta. The Birth of a Nation olisi ansainnut kokeneemman ohjaajan tarinalleen ja jää nyt hieman päämäärättömäksi, mutta I Am Not Your Negro taas toimii osoituksena Peckin rautaisesta ammatitaidosta. Laajasta materiaalista on suodattunut näkemyksellinen kokonaisuus, joka on kunniaksi Baldwinin kaunopuheiselle argumentoinnille.

American Honey

I Am Not Your Negro

The Birth of a NationLeave a Reply