Season Film Festival 2017: Aikuisuuden kynnyksellä


Perjantaina Season Film Festival täytti valkokankaat voimakastahtoisilla tytöillä ja nuorilla naisilla. Hobbyhorse Revolution toi festivaalille isot joukot omien ratsujensa kanssa paikalle saapuneita nuoria ratsastajia ja ilma oli täynnä innostusta. Raivoisat suosionosoitukset kuuluivat jopa käytäville asti, kun esitys loppui.

The Eagle Huntress jatkaa kilpailevien naisten tarinoita dokumenttisarjassa. Toisin kuin pitkälti tyttövaltaisessa lajissa kilpailevat keppihevosharrastajat tai Muodonmuutoksien nuoret naiskilpailijat, on 13-vuotias Aisholpa ainoa tyttö, joka on edes yrittänyt osallistua kotkametsästyksen taitoja esittelevään kilpailuun. Hänen päättäväisyytensä ja vahva suhteensa koulutettavaan kotkaansa saa traditioita puolustavat miehet nielemään sanansa. Voimaa ja pelottomuutta vaativa metsästystyyli on kuvattu näyttävästi komeiden mongolialaisten maisemien ympäröimänä. Dokumentti on hieno kurkistus muuttuvaan paimentolaiselämään ja heidän kunnioittavaan suhteeseensa luontoa kohtaan.

Mum’s Wrong esittelee hyvin erilaisessa elämäntilassa olevan 14-vuotiaan pariisilaistytön. Anouk (Jeanne Jestin) ihailee yksinhuoltaja äitiään Cyrielleä (Émilie Dequenne), joka auttaa ihmisiä työssään. Vaakutusyhtiöt eivät kuitenkan ole hädänalaisten auttamista varten, kuten työkokeiluun saapuva Anouk saa huomata. Oikeudenmukaisuuteen vankasti uskova tyttö ei osaa sovittaa yhteen äidistä paljastuvaa uutta puolta yrittäessään selvittää vakuutuspapereiden paljastamaa sotkua. Mum’s Wrong on osa ranskalaisen teinielokuvan uutta aaltoa, josta esimerkkinä Rakkautta & Anarkiaa -festivaalillakin nähtiin viime syksynä Miss Impossible – hankalan maineessa. Mum’s Wrong pureutuu kuitenkin naisten erilaisiin työuriin nuoren katseen kautta, eikä keskity romansseihin. Ihanteiden vääristyminen kasvattaa nopeammin kuin sydänsurut. Elokuvan aihe on arkinen, mutta harvoin valkokankailla nähty ja Marc Fitoussi on rakentanut siitä elegantin aikuistumistarinan.

Edge of Seventeen vuolee huumorinsa teini-iän kömpelyydestä ja yksinäisyydestä. Melankolisessa komediassa 17-vuotias Nadine (Hailee Steinfeld) kohtaa elämässään nöyryytyksiä toisensa jälkeen. Omien ongelmien suuruuteen vankkumattomasti uskova Nadine on itsekeskeisyydessään sinisilmäinen muiden ihmisten ongelmille. Hailee Steinfeld tekee vimmaisen ja rohkean roolisuorituksen teinielokuvan tähtenä, jollaisia ei usein genren sisällä nähdä. Hänen sanavalmis, mutta ei aina sulavapuheinen Nadinensa saa hienoa tasapainoa usein sanattomaksi jäävää Erwiniä esittävästä Hayden Szetosta, jonka koominen ajoitus on kultaa. Kelly Fremon Craigin esikoinen on omaleimainen elokuva, joiden hauskat vitsit saavat potkua synkistä tunteista, joita teini-ikä herättää.

The Eagle Huntress

Mum’s wrong

The Edge of SeventeenLeave a Reply