Rakkautta & Anarkiaa 2016: Matkalla aikuiseksi


Uudelle paikkakunnalle muuttaminen on rankaa ja varsinkin, jos olet lapsi, jolla ei ole päätösvaltaa asiaan. Teini-ikäisenä muutokset voivat saada myyttisiä ulottuvuuksia. Girl Asleep ja Hunt for the Wilderpeople ottavat erilaiset näkökulmat ikääntymiseen nuorten sankariensa syntymäpäivien mukanaan tuomien taitekohtien kautta.

Rosemary Myersin Girl Asleepissa Greta (Bethany Whitmore) on vaihtanut koulua juuri 15-vuotissyntymäpäiviensä alla. Koulun tyttöjengi pitää tiukkaa kuria luokkahuoneiden ulkopuolella, eikä omassa maailmassaan viihtyvän Gretan arkea helpota äidin järjestämät suuret syntymäpäiväkutsut, jonne kaikki on kutsuttu. Omaan huoneeseen sulkeutuminen tuntuu ainoalta vaihtoehdolta, mutta nukahtaminen avaa ovet toiseen maailmaan, joka on täynnä tutulta näyttäviä vaaroja.

Maagisen realismin kautta aikuistumiseen liittyviä pelkoja ja heräävää seksuaalisuutta käsittelevä elokuva tuo mieleen Pan’s Labyrinthin (2006), vaikka sodan ja perhetraumojen sijaan Gretan mieli pakenee arkisempia asioita. Minimalistisesti ja tyylitellen toteutettu 1970-luvun maailma tuo mieleen Wes Andersonin ja erityisesti Moonrise Kingdomiin (2012) eläinpukuineen. Unien usvaisessa metsässä Greta saa oppaakseen suomalaisen tyttösoturin Huldran (Tilda Cobham-Hervey), joka on valmis katkomaan kaikki linkit menneisyyteen Gretaa suojellakseen.

Rickyn (Julian Dennison) tarina Taika Waititin Hunt for the Wilderpeoplessa eroaa Gretan matkasta. Aikuisena itseään pitävä nuorisorikollinen on saanut viimeisen mahdollisuuden uusien kasvattivanhempien luona. Jos elämä ei ala sujua, on seuraava pysäkki nuorisovankila. Yllättävät tapahtumat ajavat Rickyn metsään kasvattisetä Hector (Sam Neil) apunaan ja pian parin on opittava luottamaan toisiinsa selviytyäkseen luonnon armoilla.

Rickylle aikuisuus ei näyttäydy pelottavana asiana, vaan yksinäiseksi selviytyjäksi itsensä opettaneelle pojalle toisiin luottaminen ja lapsena oleminen ovat suurempi uhka. Kodin väliaikaisuus on helpompi kestää, jos siteet siihen katkaisee itse. Ensimmäisiä kunnon syntymäpäiviään viettävälle 13-vuotiaalle Rickylle alkaa kuitenkin kehittyä kaipuu oman paikkansa löytämiseen. Sympaattinen Hunt for the Wilderpeople on hauska sekoitus 1980-luvun kokoperheen seikkailuelokuvia ja komediallisia vastapareja. Hectorin ja Rickyn selviytymistarina nauratti Andorran täyttä salia ja upposi täydellisesti katsojiinsa.

Rickyn ja Gretan tarinat sisältävät samanlaisia elementtejä, mutta hahmojen muutaman vuoden ikäero tekee heidän matkoistaan erilaisen. Gretan kohdalla pelko lapsuuden lopusta on konkreettisempi kuin Rickyllä, jolle tarjotaan lapsenelämää uudessa kodissa tai nuorisovankilan karaisevaa otetta. Sympaattisten elokuvien maailmasta ei puutu pelkoa tai luopumista, mutta ne esitetään positiivisina etappeina matkalla aikuisuuteen.

Girl asleep

Hunt for the WilderpeopleComments are closed.