Kotka International Film Festival 2021: Ihana, kamala kuolema


Kuolema on ollut yksi puhututtavimmista aiheista kautta aikain elokuvien olemassaolon ajan. Se on aina läsnä, vaikka sitä ei alituisesti ajattelisikaan. Kuolema on yksi näkyvä osa myös Kotka International Film Festivalin ohjelmistoa, sillä onhan se yksi merkittävä osa ihmisyyttä, joka on kantavana teemana elokuvafestivaalilla.

Japanilaisessa lyhytelokuvassa Wish For You kuolema yllättää katsojan kesken iloisen syntymäpäiväjuhlan. Päähenkilöllämme, miehellä joka järjestää juhlia, on vaikeuksia päästää irti kuolleesta puolisostaan. Elokuvan loppu jää kummittelemaan aaveen lailla ilmoille, tietämättä, mikä juhlien lopputulema oli. Kosiko mies kuollutta puolisoaan ja seurasi tätä tuonpuoleiseen, vai päästikö kuoleman tuska tämän irti, ja hän ei voinut toteuttaa lupaustaan seurata kuolemaan. Irti päästäminen on vaikeaa, ja voi johtaa moneen eri tulokseen. On mukavaa, ettei katsojalle pureskella kaikkea valmiiksi, vaan jätetään aihetta mietintään ja itsereflektioon.

Kuolema on fyysisesti läsnä Vincent Van Goghin kuolinvuoteella toisessa festivaalin lyhytelokuvassa Death Offers Life (2019). Kuolema tarjoaa vaihtoehtoa uuteen elämään taiteilijana, jos Vincent ottaa taulut mukaansa kuoleman hetkellä, tai sitten hän voi palata tavallisena miehenä, jos jättää elämäntyönsä jälkeensä. Vincentille elämä on ollut pelottavampaa kuin itse kuolema, ja hän jättää ilomielin työnsä jälkeensä. Pelko uudesta epäonnistumisesta ja siitä seuraavasta arvottomuuden tunteesta on liian suuri. Lopputeksteissä elokuva muistuttaa, että epäonnistuneen ja arvottoman tuntuisen elämän elänyt Van Gogh on nykyään yksi arvostetuimmista kuvataiteilijoista, joiden töistä maksetaan kymmeniä miljoonia dollareita.

Onko elämäntyö, joka nousee arvostetuksi vasta kuoleman jälkeen, arvotonta elämää? Kuitenkin ilman tuota elämää, visionäärityötä ja uskoa omaan tyyliinsä Van Goghista ei voisi nauttia nykypäivänä. Vaikka elokuvassa mies pelkää elämää, se ei ole epäonnistunutta, vain onnetonta. Vincent ei hae elämällään valtaa ja kunniaa, vaan nautintoa. Siksi yksinkertainen tarjous tuntuu houkuttelevammalta kuoleman edessä kuin elää sama uudelleen. Elämää ei mitata maineessa, vaan eletyssä elämässä.

Elämän ja kuoleman äärellä sekä elämän tärkeydestä jatkaa Lapsen usko (2019). Äiti on päättänyt, että hän ja lapsensa seuraavat aviopuolisoaan tuonpuoleiseen joukkoitsemurhan kautta. Lapsi kuitenkin tulee toisiin aatoksiin, jättäen äitinsä kuolemaan. Elämän tuska ja katumus kuitenkin ottavat vallan, lapsen yrittäessä seurata vanhempiaan.

Tuonpuoleinen ei kuitenkaan ole lasta varten, ja elämä voittaa jälleen. Elokuva muistuttaa samasta, mitä myös Wish For You käsitteli. Elämä ei ole kuolleita, vaan elämistä ja eläviä varten. On hyvä muistaa keskuudestamme poistuneita, mutta elämän ei pitäisi pyöriä vain heidän ympärillään, jotka eivät ole enää keskuudessamme. Elämä on asia, jota ei pitäisi heittää pois vain siksi, että joku toinen niin haluaa. Siksi kohtalon lankoja on hyvä pidellä omissa käsissään, eikä antaa toiselle valtaa, miten olla ja elää.Comments are closed.