Päiväuniensa sankarin irtiotto

Päiväunet ja haaveilut ovat varmasti lähes jokaiselle tuttuja, oli kyse sitten sankari- tai romanssikuvitelmista tai väkivaltaisemmista takaisinmaksufantasioista, joilla yritetään pönkittää itsetuntoa sen jälkeen, kun konfliktitilanteessa ei ole saanut sanaa suustaan. Jos on joutunut kyykytetyksi töissä, koulussa tai missä tahansa, niin on luontevaa pohtia päässään kuvitelmia, joissa kerrankin sanoo nasevan tiukasti vastaan tai lyö turpaan hankalaa asiakasta tai naapuria. Ainakin se on terveellinen keino purkaa frustraatioita.

The Secret Life of Walter MittyWalter Mittyn (Ben Stiller) päiväunet ovat astetta intensiivisempiä. Aikakauslehden valokuvanegatiiviosastolla pitkään ja rutiininomaisesti puurtanut keski-ikäinen Mitty pakenee arkielämän yksitoikkoisuutta sekä omaa ujouttaan ihmissuhteissa fantastisiin visioihin. Mitty jää usein haaveilemaan kesken päivän, varsinkin viehättävästä yksinhuoltajaäidistä Cherylistä (Kristen Wiig), jota Walter aikoo lähestyä nettideittipalvelussa siitä huolimatta, että tämä on samassa työpaikassa kuin Walter.

Haaveilu ja arkirutiinit kuitenkin keskeytyvät, kun niljakkaat konsultit ja pukuherrat heilahtavat paikalle ja ilmoittavat, että perinteinen aikakauslehti saneerataan online-nettijulkaisuksi. Samalla ovenavauksella aiotaan antaa kenkää suurelle osalle työntekijöistä. Walteria vainoaa erityisesti sliipattu työpaikkakiusaaja Hendricks (Adam Scott), joka aikoo antaa Walterille kenkää, jos tämä ei löydä hukkaamaansa valokuvanegatiivia, josta oli tarkoitus tulla lehden viimeisen numeron kansi. Walterin ei auta kuin heittäytyä irti arjesta ja lähteä metsästämään valokuvan ottanutta erakkovalokuvaajaa (Sean Penn) ensin Grönlantiin ja Islantiin ja myöhemmin aina Himalajalle asti.

The Secret Life of Walter MittyAdam Scott tekee epäkiitollista mutta erinomaista työtä johtaja Hendricksin roolissa. Mies on niin ilkeämielinen mulkero, että jokainen työelämässä vähänkään ollut tunnistaa välittömästi lipevän konsultin ja kusipäisen välijohtajan syvimmän olemuksen. Hendricksin hahmon voi huoletta kuvitella suomalaisyhtiöidenkin YT-neuvotteluihin ja saneerauksiin myhäilemään pienten ihmisten ahdingolle.

Novelliin perustuva tarina on filmatisoitu aiemminkin vuonna 1947 nimellä Hurjimus, pääosassa oli silloin Danny Kaye. Walter Mittyn ihmeellinen elämä on kuitenkin aivan uusi ja omanlaisensa tulkinta novellista, jota aikoinaan havittelivat niin Spielberg kuin Ron Howardkin. Elokuvan ohjaajan pallille istui kuitenkin Ben Stiller, joka näyttelee myös tarinan pääosan.

The Secret Life of Walter MittyStiller tunnetaan pitkälti räväköistä komedioistaan, mutta nyt hän näyttää uuden ja vakavamman puolen itsestään. Ohjaajana Stiller hallitsee alansa mainiosti ja luo harmonisen kokonaisuuden, jossa erityisesti Islannin kuvankauniit maisemat ja oivallisesti valittu äänimaailma yhdistyvät tyylillä. Varsinkin David Bowien klassikkokappale Major Tom on olennainen ja koskettava osa tarinan kaarta. Tarina on rytmitetty hyvin, ja Stiller näyttelee vähäeleisen hillitysti. Elokuvan komedialliset osuudet keskittyvät pitkälti Mittyn päiväunijaksoihin, joissa on räväkkää kontrastia verrattuna teoksen maanläheisempiin sävyihin.

Walter Mittyn ihmeellinen elämä on humaani, lämminhenkinen elokuva, joka tarjoaa uskoa ihmisen unelmiin ja mahdollisuuksiin. Se ei kuitenkaan paisuta päähenkilön kokemaa elämänkatsomuksen muutosta yliampuvan sokeriseksi kliseeksi eikä uskottele epäkohtien katoavan kertaheitolla. Sen sijaan elokuva antaa toivoa pieniin voittoihin ja siihen, että vaikka nuoruus olisi jo mennyt, nuoruuden kaikkien unelmien ei tarvitse antaa hautautua loppuiäksi.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 3 henkilöä