Vain viihdettä

Seurustelusuhteissaan epäonnistuneet ystävykset Jamie (Mila Kunis) ja Dylan (Justin Timberlake) päättävät, että seksiä pitää pystyä harrastamaan myös ilman parisuhteen kiemuroita. Sitoutumisen sijaan he sopivat tyydyttävänsä tarpeensa keskenään ilman tunnesiteitä, velvoitteita tai lupauksia tulevaisuudesta.

Vain seksiä kokeilee samaa ”seksiä ilman sitoutumista” -kaavaa, johon perustui myös aiemmin tänä vuonna ensi-iltaan tullut elokuva Näin ystävien kesken. Näistä kahdesta Vain seksiä onnistuu paremmin, mutta kyseessä on silti hyvin perinteinen ja keskinkertainen romanttinen komedia.

Vain seksiäSuomenkielisestä nimestään huolimatta Vain seksiä ei ole erityisen rohkea elokuva. Kunis ja Timberlake esittelevät ihoa K13-ikärajan tarjoamien mahdollisuuksien mukaan, mutta seksuaalisuudesta ammentava huumori pysyttelee tavanomaisena ja turvallisena. Sama riskittömyys leimaa myös tematiikkaa. Alkupuolella elokuva vielä irvailee romanttisten komedioiden kliseille ja kuluneille teemoille, mutta lopulta Vain seksiä toistaa samaa täydellisen rakkauden ympärille kiertyvää tematiikkaa siihen mitään lisäämättä. Seksiin perustuva suhde kehittyy ennalta arvattavalla tavalla, eikä sen oikean löytyminen tai opetus hetkeen tarttumisesta tule yllätyksenä.

Pahiten Vain seksiä -elokuvaa vaivaavat kuitenkin rakenteen ongelmat. Ajatus puhtaasti fyysisyyteen perustuvasta suhteesta on ammennettu nopeasti kuiviin, ja elokuvaa venytetään tarinan kannalta irrallisilla kohtauksilla ja sivujuonteilla. Venyttäminen sekä häiritsee kerrontaa että tuo mukanaan toistoa, joka syö vitsien parasta terää.

Vain seksiäKokonaisuutta rikkoo myös elokuvan taipumus ammentaa huumoria pikemminkin näyttelijöihin liittyvistä odotuksista kuin hahmojen syventämisestä tai asetelman kehittämisestä. Timberlake laulaa otteita 1990-luvun hittikappaleista, ja Woody Harrelson tekee sivuroolin avoimesti homona urheilutoimittajana. Tuloksena on epäyhtenäinen ja keskittymätön elokuva.

Ontuvasta rakenteesta huolimatta Kunisin ja Timberlaken välillä on kemiaa, ja parhaimmillaan Vain seksiä onkin Jamien ja Dylanin nopeatempoisissa dialogeissa. Venytyksen takia elokuvan parhaat hetket eivät kuitenkaan pääsee oikeuksiinsa ja onnistuneet kohtaukset tuntuvat päätyneen mukaan kuin vahingossa. Kerrontaa tiivistämällä ja riskejä ottamalla elokuvan aineksista olisi voinut saada aikaan huomattavasti lopputulosta onnistuneemman kokonaisuuden. Nyt Vain seksiä jää auttamatta kertakäyttöviihteeksi.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä