Emme ole yksin

UFO Sweden on ruotsalainen scifi-seikkailuelokuva, jonka ohjaaja Victor Danell on ollut myös käsikirjoittamassa elokuvaa. Tämä on elokuvien Soundcheck (2009) ja The Unthinkable (2018) jälkeen ohjaajan kolmas pitkä elokuva, joista viimeksi mainittu on tämän elokuvan tapaan Crazy Pictures -tuotantotiimin tekemä.

UFO SwedenElokuva sijoittuu vuoden 1996 Norrköpingiin ja sen pääosassa seikkailee teini-ikäinen sijaisperheiden ja nuorisokotien välillä harhaileva Denise (Inez Dahl Torhaug), joka taitaa aikakautensa tietotekniikan todella hyvin.

Tarinan alussa punainen Saab-henkilöauto rysähtää läheisen maatilan navetan katosta läpi. Maanviljelijän kertomukseen, kuinka auto navettaan päätyi, suhtaudutaan kuitenkin hyvin epäuskoisesti. Denise huomaa lehtijutun aiheesta ja lähtee selvittämään asiaa, sillä hänen pakkomielteisesti ufoista kiinnostunut isänsä katosi samanlaisella autolla kahdeksan vuotta aiemmin.

UFO SwedenDenise on vakuuttunut, että isä on tullut siepatuksi ufojen toimesta ja menee pyytämään apua ufoilmiöihin perehtyneeltä UFO Sweden -yhdistykseltä, jotta saisi selvitettyä isänsä tapauksen. Pian ollaankin jo ufojahdissa ja vastusta tarjoavat sääyhtiön ja poliisien lisäksi ufoyhdistyksen jäsenten sisäiset erimielisyydet.

Päähenkilö Denise on elokuvan uskottavin ja aidoin hahmo, ja häntä näyttelevä Torhaug tekee varsin onnistuneen roolisuorituksen. Joissain aikuishahmoissa on havaittavissa ajoittaista uskottavuutta vievää ylinäyttelemistä, joskin ufoyhdistyksen jäsenissä on hauskoja ja onnistuneita persoonallisuuksia.

UFO SwedenKatsomiskokemuksena elokuva ei tuo scifi-rintamalle juuri mitään uutta, mutta tarjoaa tästä huolimatta viihdyttävän ja katsomisen arvoisen kokonaisuuden. Siinä on vauhtia ja jännitystä sekä näyttäviä tehosteita ja toimintakohtauksia. Tarina tosin meinaa lipsahtaa välillä turhan lapselliseksi, mikä on harmi, sillä sitä olisi riittänyt keventämään elokuvan ajoittainen hyvin toimiva komiikka.

Elokuvan budjetti on ollut reilut kolme miljoonaa euroa, mikä on ruotsalaista keskitasoa, mutta kansainvälisellä mittarilla melko pieni. Tuotantotiimi on onnistunut kuitenkin luomaan piristävän 1990-luvun ajankuvan aikakauden musiikkeineen ja Volvoineen, ja vilahtaa siellä myös Windows 95.

UFO SwedenElokuvan esikuvia, joita ovat muun muassa Stranger Things, Interstellar ja Salaiset kansiot, ei turhaan yritetä peitellä, vaan niihin liittyviä viitteitä ja vaikutteita on selvästi havaittavissa moniulotteisesti läpi elokuvan. Vaikka UFO Sweden ei aivan esikuviensa parhaimmiston tasolle yllä, se ei ole kuitenkaan näiden halpa kopio, vaan ennemminkin esikuviaan kunnioittava itsenäinen teos.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä