Hapanimelää valkosipulinkatkua

Twilight-saaga jatkuu häiritsevän tiheästi. Juuri kun Twilight – Uusikuu -elokuvaan liittyvästä hehkutuksesta toivuttiin, puskee teinidraamaliukuhihna katsojalle lisää siirappia. Nyt teatteriensi-iltansa saa sarjan kolmas osa Twilight – Epäilys, joka jatkaa suoraan edeltäjänsä cliffhangerista tai jostain sen tapaisesta. Neljäs sarjan filmatisointi, kaksiosainen Aamunkoi on jo tekeillä.

Twilight - EpäilysForksin pikkukaupungissa valmistujaisjuhlat lähestyvät. Päähenkilö Bella Swanilla (Kristen Stewart) on kuitenkin erilainen syy odottaa juhlahumua. Tyttö haluaa nimittäin lunastaa heilansa Edwardin (Robert Pattinson) lupauksen ja muuttua vampyyriksi. Jo edellisessä osassa alkanut eipäs–juupas-vääntö kuitenkin jatkuu. Romantiikan rattaita ruostuttavat myös Bellan isä sekä ihmissusiystävä Jacob (Taylor Lautner). Jännite elokuvassa perustuu paitsi taakse jäävän elämän hyvästelyyn, myös tiivistyvään kolmidraamaan. Tai perustuisi, jos mitään jännitettä ylipäätänsä onnistuttaisiin luomaan.

Kolmannessa osassa nähdään taas uuden ohjaajan kädenjälkeä. Nyt vuorollaan eloa huteraan tarinaan yrittää puhallella muun muassa Hard Candyn (2005) ohjannut David Slade. Uutta on lähinnä se, että reaaliaikainen kerronta vuorottelee melko kliseisesti toteutettujen historiaosuuksien kanssa, joiden avulla tarinan myyttistä puolta pyritään syventämään. Lisäksi hapannaamaisen Bellan räpsyripsiä zoomataan entistäkin useammin lähikuvissa. Näiden kohtausten ulkopuolella pahimmat tekniset ja kerronnan kuljetukseen liittyvät kämmit ovat kadonneet, mutta merkittävää muutosta elokuvan laadussa ei silti ole havaittavissa.

Suurin ongelma on se, että kadoksissa on myös kaikki, mikä piti kahta ensimmäistä osaa kutakuinkin kasassa. Paitsi että vampyyrielokuvasta ei edeltäjien tapaan voida pokerinaamalla puhua, ei kolmannen osan kohdalla ole aiheellista puhua edes rakkaustarinasta. Suuri intohimo ”siitä oikeasta” on vaihtunut huomionkipeään jahkailuun. No, vaikeapa olisi toki jokaisen erilaisuutta haikailevan teinitytön valita kahden purevan satuolennon väliltä.

Twilight - EpäilysKiintiökonflikti liittyy tällä kertaa aggressiiviseen vastasyntyneiden vampyyriryhmään, joka yllätys kyllä etsii sankaritartamme käsiinsä. Erityisen Bellan suojelemiseksi yhdistyvät jopa aiemmat arkkiviholliset. Yläasteikäisten tyttöjen samastumista mehevöitetään edelleen, kun syrjäänvetäytyvä kiukkupussi täyttää kaikkien miespuolisten pää- ja sivuhenkilöiden pakkomielteiden piiskaamat pääkopat. Harmi vain, että tämä ainoa mahdollinen samastumisen positio ei erittäin rajallisen kohderyhmänsä ulkopuolella juuri aukene.

Vaikka Twilight – Epäilys ei kärsikään edeltäjiensä tavoin häiritsevistä päähenkilön maneereista eikä saa katsojaa kiemurtelemaan tuskissaan kökköisen tekniikkansa vuoksi, ei siinä ole silti mitään uutta, innostavaa tai edes katsomisen arvoista. Imelästä tarinasta on vaikea löytää mitään kiinnostavaa tai edes punaista lankaa. Kolmas osa sinetöi sen, että niiden, jotka ovat sarjalta vielä tähän asti välttyneet, ei kannata siihen aikaansa tuhlata jatkossakaan.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 4 henkilöä