Verkkainen vauhtianimaatio

DreamWorks alkoi 1990-luvun lopulla tosissaan haastaa Walt Disneyn ja Pixarin valta-asemaa animaatiokentällä. DreamWorks Animationin ensimmäinen kokopitkä animaatio Antz (1998) jäi kuitenkin kolholla tarinallaan ja kulmikkailla hahmoillaan heti kättelyssä Disneyn ja Pixarin samana vuonna ensi-iltansa saaneen Ötökän elämän jalkoihin.

DreamWorksin animaatioita on kautta linjan vaivannut mitäänsanomattomuus, vaikka taloudellista menestystä on tullut niin Madagascareilla kuin Kung Fu Pandoilla. Ainoa todellinen onnistuminen on jäänyt omintakeisen Shrekin (2001) harteille. Eikä uutuusanimaatio Turbo tuo asiaan muutosta.

TurboTurbo on isolla rahalla tehty tusina-animaatio. Kun oma ideapankki on ammottanut tyhjyyttään, on konsepti lainattu kilpailijalta ja sekaan on sotkettu aineksia viime vuosina suosiota saaneista kaahailuelokuvista. Kiusaus hyötyä Autojen (2006) menestyksestä on ollut ylitsepääsemättömän suuri.

Tarina on tuttuakin tutumpi. Pienen altavastaajan on voitettava vaikeudet, jotta hän voi menestyä kaikkien ennakko-odotusten vastaisesti. Tällä kertaa pieni altavastaaja on kilpa-autoilusta innostunut etana, joka saa katukilpurin sisuksista itselleen ennennäkemättömät vauhtiominaisuudet.

TurboNiin kauan kun tarina pitäytyy etanoiden verkkaisessa maailmassa, elokuva toimii erilaisten maailmojen vastakkainasettelun kautta. Tarina hajoaa käsiin, kun etanoiden ja ihmisten maailmat nivotaan yhteen ja vauhtikärpäsen pureman saanut etana päätyy kilpailemaan oikeiden kilpa-autojen sekaan radalle. Asetelma on älytön jopa lastenelokuvalle. Mielikuvitus saa toki lastenelokuvassa liihottaa vapaasti, mutta Turbossa etanoita ja ihmisiä ei saada kohtamaan uskottavasti edes elokuvan sisäisessä maailmassa.

Animointi on Turbossa laadukasta, kuten 135 miljoonan dollarin budjetilla voi odottaakin. Kierrokset ovat monessa kohtauksessa katossa ja vauhti on näennäisesti hurjaa, mutta tarina etenee verkkaisesti vailla suuria ideoita. DreamWorksin hahmot ovat edelleen kulmikkaita ja persooniltaan laimeita. Lopputulos ei yksinkertaisesti tempaa mukaansa.

*
Arvostelukäytännöt