Veden muoto

Eletään 1960-luvulla kylmän sodan Yhdysvalloissa. Mykkä nainen (Sally Hawkins) työskentelee siivoojana salaisessa tukikohdassa. Eräänä päivänä hän saa tietää, että tukikohdassa pidetään vangittuna salaperäistä vesihirviötä (Doug Jones). Naisen ja olennon välille syttyy odottamaton rakkaustarina, jonka esteenä toimii tukikohdan turvallisuuspäällikkö (Michael Shannon).

The Shape of WaterOhjaaja Guillermo del Toron ura on ollut pitkä ja monipuolinen. Pan’s Labyrinthista tunnetun ohjaajan viime vuosien elokuvat eivät ole saaneet suurta suitsutusta, mutta nyt Shape of Waterin myötä del Torolle on pitkän tauon jälkeen satanut palkintokunniaa. Tuoretta kolmentoista Oscarin ehdokasta verrattaan jo meksikolaisohjaajan suurimpaan ja kauneimpaan eli Pan’s Labyrinthiin, ja pelkästään tämä riittää nostamaan odotukset kattoon.

Sisällölliset yhtäläisyydet elokuvien välillä ovat kuitenkin kaukaisia, jos niitä haluaa väkisin hakea. Sekä Shape of Waterissa että Pan’s Labyrinthissa satumaiset fantasiaelementit asetetaan vastakkain historiallisen konfliktin kanssa, tässä tapauksessa kylmän sodan. Molemmat elokuvat tarjoavat päähenkilöilleen pakoreitin fantasiaan. Siinä missä Pan’s Labyrinthissa fantasian ja todellisuuden jaottelu oli selkeää, Shape of Waterissa sävy on kokonaisvaltaisesti fantasiamaisempi ja satuelementit kuuluvat osaksi sen maailmaa. Aikakautensa, tyylinsä ja temaattisuutensa puolesta sillä on eniten yhteistä Brad Birdin nerokkaan Rautajätti-animaation kanssa.

The Shape of WaterThe Shape of Water on korostetun tyylikäs, kauttaaltaan hyvillä näyttelijäsuorituksilla kyllästetty runollinen elokuva, josta on helppo pitää vaikka sitä ei rakastaisikaan. Samalla se on synkkä ja verinen aikuisten satu. Del Toro suhtautuu materiaaliinsa näyttävän intohimoisesti. Elokuva pysyy mielessä pitkään ja mielikuvat siitä vain paranevat ajan kanssa. Tunnelman vuoksi myös täyteen ahdetulle juonelle on valmis antamaan paljon siimaa.

Oscar-ehdokkuuksien määrä tuli tekijöillekin varmasti yllätyksenä, koska kyse on niin vahvasti del Toron omasta henkilökohtaisesta näkemyksestä. Hän on halunnut tehdä tämän elokuvan eikä kukaan muu olisi pystynyt sitä tekemään. Siksi tätä elokuvaa on niin ilo katsella. Shape of Water on vahvasti omaan näkemykseensä uskovan tekijän estoton ja ehdoton visio.

* * * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,6 / 7 henkilöä