Ihmeidentekijät vauhdissa

Kapteeni Ihme eli Captain Marvel, Carol Danvers (Brie Larson) teki elokuvadebyyttinsä vuoden 2019 elokuvassa Captain Marvel. Sen jälkeen seurasi useita esiintymisiä muissa MCU-elokuvissa, lähinnä Kostajat-elokuvissa. Jatko-osaa on valmisteltu vuosia, mutta sitä tehdessä kävikin niin, ettei se olekaan suora jatko-osa. Sen sijaan se on kolmen naisen kimppa.

The MarvelsMonica Rambeau, joka on Marvel-sarjakuvissa myös kantanut Kapteeni Ihmeen manttelia, teki ensiesiintymisensä lapsena Captain Marvelissa, mutta hänet nähtiin aikuisena (Teyonah Parris) MCU:n televisiosarjassa WandaVision (2021). Siinä hän sai itselleen supervoimat. Sittemmin hän on työllistynyt avaruudesta käsin toimivalle salaiselle SABER-avaruusasemalle.

Kamala Khan (Iman Vellani), supersankarien superfanittaja ja muslimityttö puolestaan paljastui mutantiksi omassa televisiosarjassaan Ms. Marvel (2022). Neiti Ihme oli Kapteeni Ihmeen suurin fani ikinä, ja hämmennys olikin suuri, kun Kamala vaihtoi mystisesti paikkoja Carol Danversin kanssa oman sarjansa lopputekstien jälkeisessä kohtauksessa. The Marvels jatkaa tarinaa suoraan tästä.

The MarvelsCharlien enkelit -henkisesti kolmen seikkailevan naisen takapiruna on vanhempi mies. Pitkän linjan MCU-isähahmo, entinen YPKVV:n eli SHIELDIN pomo Nick Fury (Samuel L. Jackson) johtaa SABER-avaruusasemaa ja on ottanut skrulli-muukalaisrodun asian niin omakseen, että on peräti avioitunut skrullinaisen kanssa. Tämä nähtiin Furyn omassa televisiosarjassa Secret Invasion (2023). Jackson kuuluu kalustoon, tämä on jo viidestoista Jacksonin esiintyminen MCU-elokuvassa tai -sarjassa.

Jotta The Marvelsista pysyy kunnolla kärryillä, on syytä olla katsonut paitsi Captain Marvel -elokuva, myös edellä mainitut sarjat. WandaVision on kauttaaltaan erinomaista televisiokerrontaa, ja myös Ms. Marvel on raikas tuulahdus supersankarointiin. Secret Invasion on sen sijaan työläästi katsottavaa, raskassoutuista ja persoonatonta roskaa, joten sen katsomisen sijaan voi jättää väliin. Se riittää, että Fury on mukana.

The MarvelsMikäli MCU-sarjoja ei ole nähnyt, kestää katsojalla tovi päästä kuvioihin mukaan, jos pääsee ollenkaan. Mutta lieneekö Marvelin elokuvilla enää sellaisia katsojia, jotka eivät ole perehtyneet kaikkeen saatavilla olevaan materiaaliin? Tämä selittänee osaltaan myös MCU-elokuvien viimeaikaiset, aiempaa paljon huonommat katsojamäärät. Noviisikatsojilla ei juuri ole tilaa. Isompi osasyy on myös heikentyneessä laatutasossa, kyllästymisessä liialliseen määrään supersankarielokuvia sekä supersankarielokuvien ylipitkiin kestoihin. Moni genren elokuva on ylittänyt kahden ja puolen tunnin rajan ilman rakenteellista ja kerronnallista tarvetta moiseen venytykseen.

The Marvels on tässä suhteessa ilahduttava poikkeus, sillä se on 15-vuotiaan MCU-elokuvauniversumin kautta aikojen lyhin elokuva, vain 105 minuuttia. 33 elokuvaa sitä tarvittiinkin, että tavoitettiin seikkailuelokuvalle optimaalinen pituus. Toivottavasti tämä linja saa jatkoa.

Lyhyempi kesto ei The Marvelsin osalta kuitenkaan muuta muuksi sitä, että elokuvassa on kevyemmän välityön tuntua. Maailma toki pelastetaan ja viikon varttihullu kukistetaan, mutta raskaampaa draamaa ei nähdä, eikä vahvasti CGI-painotteinen, lähes jatkuva action jaksa ylläpitää sykettä kuin rajallisesti. Teoksen katsoo kuitenkin sujuvasti.

The MarvelsParhain anti The Marvelsissa on kissojen ystäville. Tarjolla on paljon pörröisiä kisumisuja, tai ainakin kissojen näköisiä alieneita flergeneitä. Kissa mikä kissa, vaikka kuinka söisi ihmisiä suusta tulevilla jättilonkeroilla.

Kissaolentojen ohella Nia DaCostan ohjauksen parhaat hetket ovat naiskolmikon keskinäisten suhteiden muodostamisessa. Kaikki kolme Ihmettä vaihtelevat paikkoja keskenään käyttäessään supervoimiaan. Tämä tarkoittaa paitsi kosmisia seikkailuja avaruudessa, myös piipahduksia maapallolla ja Kamala Khanin vanhempien kotitalossa. Khanin klaani tuo mukaan humoristista perhedynamiikkaa, ja Iman Vellani jatkaa Kamalan roolissa samaa pirtsakkaa ja lutuista otetta, jota nähtiin televisiosarjassa. Kamala Khanin seikkailut jatkunevat myöhemmin Nuorien Kostajien parissa.

The MarvelsMCU on viime elokuvien aikana ajelehtinut lievästi tuuliajolla, mutta The Marvelsin loppuvaiheet ja lopputekstien jälkeinen kohtaus antavat toivoa ryhdistäytymisestä ja uudistumisesta. Inkursiot rinnakkaisulottuvuuksiin olivat sarjakuvapuolella hyvän saippuaoopperan lähde, ja sama voi toistua MCU-elokuvissakin. Varsinkin jos ja kun rinnakkaisulottuvuuden nimi näyttäisi olevan entisen Fox-studion mutanttiulottuvuus höystettynä parilla ässällä hihassa.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä