Viihdettä koko rahalla

Aaron ja Adam Nee ovat uusi luku Hollywoodin elokuvabisneksessä vaikuttaviin sisaruksiin. Esikoispitkä oli nimeltään The Last Romantic (2006). Veljekset myös käsikirjoittavat itse, ja Adam myös näyttelee. Uusin elokuva, The Lost City, pohjautuu Kaameat pomot (The Horrible Bosses, 2011) ohjaajan Seth Gordonin alkuperäistarinaan.

The Lost CityJulkisuutta välttelevä, eksoottisiin ympäristöihin sijoittuvia romanttisia seikkailutarinoita kirjoittava Loretta Sage (Sandra Bullock) on jälleen kerran pakotettu lähtemään markkinoimaan uutta kirjaansa, siitä pitää huolen topakka manageri Beth Hatten (DaVine Joy Randolph). Kiertueella omalaatuinen miljardööri Abigail Fairfax (Daniel Radcliffe) kaappaa Lorettan ja vaatii tätä paljastamaan reitin kirjoissa esiintyneen muinaiskaupungin luo.

Loretta Sagen alter ego kirjoissa on romanttinen sankaritar Angela, ja hänen liehuvakutrinen romanttinen vastapelurinsa taasen Dash. Dashillakin on vastineensa todellisuudessa, nimittäin miesmalli Alan (Channing Tatum), jolle on Dashin rooli jäänyt hieman päälle. Alan/Dash haluaa todistella olevansa todellinen heeros ja päättää lähteä pelastamaan Lorettaa. Mukaansa hän saa kaikkien mahdollisten taistelulajien expertin Jackin, jonka sukunimi on sattuvasti Trainer. Jack Trainerin roolin vetäisee suvereenin coolilla otteella Brad Pitt.

Sandra Bullock teki cameoroolin Brad Pittin elokuvassa Bullet Train (2022) ja ystävystyi Pittin kanssa. Hollywoodilaisittain ystävyys sai sinetin ja kunniavelka tuli kuitattua, kun Brad Pitt teki cameoroolin Sandran tähdittämässä elokuvassa. Tämä sopinee Bullockille enemmän kuin mainiosti, onhan hän myös yksi elokuvan tuottajista, ja Pitt on edelleen iso nimi.

The Lost CityThe Lost City on puhdasta, harmitonta viihdettä, seikkailuelokuva, joka on silattu vähemmän ryppyotsaisella romantiikalla ja viistolla huumorilla, sekä erittäin itsetietoisella otteella tämän lajityypin kliseistä ja konventioista. Ja hyvä niin, sillä tällaisilla elokuvilla on yhä edelleen kysyntää, ja on aina parempi että viihde-elokuva tehdään yleisöä aliarvioimatta. Älyvapaa tarinakin voi olla hyvin kerrottu, ja lievä ironia voi olla myös hyväntahtoista. Jotain on tehty oikein, kun The Lost City on kerännyt maailmanlaajuisesti jo miltei 200 miljoonan dollarin potin.

Samoilla seikkailuapajilla ovat viime aikoina kalastelleet myös videopeliin perustunut Uncharted (2022) sekä Disneyn huvipuistoseikkailuun perustunut Jungle Cruise (2021). The Lost Cityssä kuullaan kaikuja 1980-luvulta, kun ikoninen hevikorvamato eli Europen The Final Countdown kajahtaa soimaan. Jos on joskus sattunut näkemään elokuvan Vihreän timantin metsästys (Romancing the Stone, 1984) ja pitänyt siitä, voi The Lost Cityä suositella lämpimästi.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3 / 2 henkilöä