Uusi sankari, vanhat kujeet

Actiontähdet ovat viimevuosina käyneet yhä vanhemmiksi. Ilmiön voimakkain vaikuttaja on Sylvester Stallonen luotsaama The Expendables -elokuvasarja (2010, 2012, 2014), joka on koonnut yhteen näyttävän otoksen toimintaelokuvien tähtiä. Samasta trendistä oli kyse myös, kun draamallisen matalasta äänestä ja vakavista kasvoista tunnettu Liam Neeson tarttui aseeseen elokuvassa Taken (2008). Viihdyttävä, mutta keskinkertainen elokuva kasvoi nopeasti ilmiöksi, etenkin Neesonin ”I will look for you, I will find you, and I will kill you.” -repliikin vuoksi.

The GunmanNeesonista toimintatähden leiponut ohjaaja Pierre Morel on ohjannut uuden toimintaelokuvan, The Gunmanin (2015), jossa toimintasankariksi pyrkii vakavammista rooleistaan tunnettu Sean Penn. Suomalaisesta näkökulmasta elokuva on mielenkiintoinen myös siksi, että sen sivuosassa nähdään Peter Franzén.

Elokuvan päähenkilö Terrier (Sean Penn) on kaivosmiehenä Kongossa esiintyvä tarkka-ampuja, joka joutuu painumaan vuosikausiksi maan alle toimitettuaan onnistuneesti Kongon kaivosministerin salamurhan. Jälkeensä tältä jää humanitaarista työtä tekevä naisystävä (Jasmine Trinca) sekä samaan tiimiin kuulunut ystävä Felix (Javier Bardem). Terrierin on kuitenkin kohdattava menneisyytensä, kun hän itse joutuu murhayrityksen kohteeksi.

The GunmanThe Gunman kiertää kehää toimintakliseiden ympärillä, rakenne on turhauttavan moneen kertaan nähty ja puisevista henkilöhahmoista on vaikea kiinnostua. Lopun härkätaistelu metaforisine yrityksineen lipsahtaa jo hassun puolelle. Etenkin, kun Barcelona, jonne kohtaus sijoittuu, kielsi härkätaistelut vuonna 2012. Myös hymistely humanitaarisen työn suuntaan tuntuu oudolta elokuvassa, jossa Kongo vaikuttaa olevan pelkkä kulissi.

Nimekkäistä ja kykenevistä näyttelijöistä kukaan ei yllä The Gunmanissa omalle tasolleen. Loistavia luonnerooleja tehneen Sean Pennin roolihahmo jää jopa hämmentävän tyhjäksi. Javier Bardem taas vaikuttaa siltä kuin tätä olisi lyöty kalikalla päähän, eikä outous ole hahmon, vaan näyttelijäsuorituksen outoutta.

The GunmanPeter Franzén ei ole The Gunmanissa vain taustalla, vaan tämän näyttelemä pahiksen pääpyöveli on jatkuvasti Pennin hahmon kannoilla. Suomalaisnäyttelijöiden roolit isoissa kansainvälisissä elokuvissa ovat sen verran harvinaisia, että vertailua Samuli Edelmannin rooliin Mission Impossible: Ghost Protocolissa (2011) on vaikeaa välttää. Franzénin rooli on isompi ja kenties parempikin, mutta neljäs Mission Impossible on huomattavasti parempi ja etenkin viihdyttävämpi elokuva.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2 / 2 henkilöä