Nuoruuden uhka

Uudet sukupolvet ovat usein käytetty uhka kauhuelokuvissa. Viime vuosina lapset ovat olleet fyysisiä vaaroja ympäristölleen, kuten zombitytöksi muuttuva Maggie (2015) tai nuori tekoäly Morgan (2016). Toisaalta nuoret voivat olla myös uhka itselleen, kun hysteria leviää tuhoisin seurauksin The Fallingin (2014) tai Bridgendin (2015) tyyliin. Ilman seuraavia sukupolvia ei ole tulevaisuutta, mutta nuoret voidaan myös nähdä elintilaa vievänä voimana. Tämän ajattelun alle lukeutuu myös ensi-iltansa saava Girl with All the Gifts.

The Girl with All the GiftsOuto sairaus on levinnyt kulovalkean tavoin ja tehnyt tavallisen elämän mahdottomaksi. Eristyksissä armeijan tukikohdassa asuu joukko lapsia, joiden arki on täynnä rajoituksia. Koulutunnit ovat päivän kohokohta ainakin älykkäälle Melanielle (Sennia Nanua) ja hänen mielikuvituksensa herättää niin opettaja Justineaun (Gemma Arterton) kuin lääkäri Caldwellinkin (Glenn Close) kiinnostuksen. Kun armeijan tukikohta vallataan, joutuvat he lähtemään pakoon nälkäisiä ihmisjoukkoja kersantti Eddie Parksin (Paddy Considine) johdattamana.

Vaikka Girl with All the Gifts on jännittävä pakoelokuva, on sen keskiössä eettinen kamppailu. Opettajana Justineau näkee lapsissa heidän tiedonhalunsa ja inhimillisyytensä, kun lääkärin silmissä he ovat vain ratkaistavissa olevia yhtälöitä, joihin on suhtauduttava kylmän järkevästi. Elokuva kiertelee zombie-elokuvista tuttuja sääntöjä samalla tavoin kuin 28 päivää myöhemmin (2002) ja asettaa tarkkoja rajoituksia tartunnansaaneiden nälkäisten ja muun maailman välille. Tarinan kannalta uteliaan lapsen nostaminen keskiöön auttaa maailmankuvan rakentamista, mutta se myös tekee eettisistä valinnoista vaikeampia.

The Girl with All the GiftsMelanie tuntee kaksi erilaista todellisuutta. Hän ymmärtää nälkäisten pakonomaisen verenhimon, mutta pystyy myös kummastelemaan maailmaa viattomin lapsen silmin. Sennia Nanua tekee nuoresta iästään huolimatta hienon roolisuorituksen Melaniena. Niin pienistä asioita kuin tarralenkkareista innostuva pikkutyttö on kykenevä verisiin tekoihin silmänräpäyksessä, eikä katsojan anneta koskaan unohtaa sitä. Samaa lähestymistapaa ei kuitenkaan uloteta muihin hahmoihin ja Justineau sekä Caldwell jäävät pitkälti toisiaan vastustavien maailmankuvien edustajiksi.

Nälkäisten laumojen uhka on läsnä ahdistavassa ilmapiirissä. Cristobal Tapia de Veerin intensiivinen musiikki ja Simon Dennisin kuvaus pitävät huolen siitä, että uhka ei hellitä otettaan pakomatkalaisista. Hektisille toimintakohtauksille vastapainoa tarjotaan hitailla ja hiljaisilla soluttautumisilla tartunnansaaneiden joukkoon. Kamera liikkuu ahtaissa tiloissa piilottaen vaarat ja leijuu kaupunkien yllä paljastaen ne. Sama vaihtelu, joka vie tarinaa eteenpäin, näkyy myös kuvauksessa.

The Girl with All the GiftsGirl with All the Gifts on toimiva jännityselokuva. Se sisältää zombie-elokuville tutut elementit, mutta on tuonut mukaan myös omia sääntöjään. Elokuva ei kavahda pohtimasta eettisiä ongelmiaan, mutta ei sukella niihin yhtä syvälle kuin saman problematiikan kanssa paininut Ex Machina (2015). Girl with All the Gifts ei unohda viihdyttää katsojiaan, mutta tekee sen omassa tyylitellyssä maailmassaan.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 3,4 / 5 henkilöä