Pehmoninjan kosto

Ternet ninja on Tanskan katsotuin elokuva sitten vuoden 1985. Pehmoleluninjan kostoretkeä on kotimaassaan kerinnyt todistamaan jo yli 900 000 katsojaa. Kouluikäisille suunnattu elokuva onkin tavoittanut huumorillaan laajemman yleisön kuin kenties olisi kuvitellut. Kokoperheen animaatiosta ei kuitenkaan ole kyse, sillä elokuvan väkivaltaisesti alkavan tarinan taustalla kulkee murhanhimoinen juonne.

Ternet ninjaSalamanisku tuo henkiin pehmoleluninjan keskellä thaimaalaista leikkikalutehdasta. Lasten oikeuksien puolesta taisteleva ninja lähtee kostoretkelle tehtaassa kuolleen pikkupojan puolesta ja päätyy matkalle Tanskaan, jonne syyllinen on palannut. Apua tanskalaisen leikkikalutehtailijan löytämiseen hän saa nuorelta Askelta, jonka itsetunto-ongelmia ninja yrittää samalla ratkoa.

Ternet ninjassa asettuu vastakkain kaksi tarinaa kaltoin kohdelluista lapsista. Asken perheessä velipuoli saa kaiken huomion ja koulussa kiusaajat varjostavat pojan arkea. Ninja on kuitenkin todistanut tehdastyöntekijänä eläneen nuoren pojan kuoleman, joten hänelle Asken ongelmat näyttävät helposti korjattavilta. Vaikka elokuva muistuttaa, että tanskalaisilla lapsilla menee suhteellisen hyvin verrattuna muun maailman ongelmiin, ei se käytä lapsityövoimaa tarinassaan kuin alkusytykkeenä. Näkökulma on hyvin länsimainen ja kosto on tärkeämpää kuin oikeus. Tuottajien ja kuluttajien vastuuseen viitataan, mutta aihe jää taka-alalle Asken kouluongelmia ratkottaessa.

Ternet ninjaÄänitöistään ja lukuisista hahmoistaan kotimaassaan tunnettu ohjaaja-käsikirjoittaja Anders Matthesen tekee elokuvan ääninäyttelijänä suurimman osan hahmoista. Asken (Alfred Bjerre Larsen) ja tämän ihastuksen kohteen Jessican (Emma Sehested Høeg) ohella hän onkin ainoa ääni, joka kuullaan elokuvassa. Tämä tekee sivuhahmoista karikatyyrejä ja korostaa miehistä näkökulmaa erityisesti nalkuttavien naishahmojen kohdalla. Osa hahmoista tuntuu olevan tuttuja toisintoja Matthesenin aiemmista töistä, mutta suomalaiselle katsojalle ne eivät ole tuttuja.

Ternet ninja on alkuasetelmista huolimatta hyvin perinteinen tarina teinipojasta, joka löytää sisäisen rohkeutensa salaisen ystävänsä avulla. Navanalushuumorilla ja koreilla kirosanoilla höystetty elokuva yrittää olla nuorekas, mutta lopputulos on ennemminkin lapsellinen. Ternet ninja jää kömpelöksi kokonaisuudeksi, joka laahaa erityisesti omituisissa musikaalikohtauksissa. Sen sanoma on hyväntahtoinen, mutta laimea.

* *
Arvostelukäytännöt