Kömpelöä huumoria ja huonoa toimintaa

”Aikamatkustajarobotit peittelevät jälkiään”, ärähtää J.K. Simmonsin esittämä poliisi Terminator-sarjan uusimmassa osassa ja saa pressinäytöksen yleisöltä elokuvan kovimmat naurut. Ei tässä ole enää mitään järkeä ja jopa elokuvantekijät tietävät sen.

Terminator GenisysTerminator Genisys alkaa vuodesta 2029, näennäisesti ennen ensimmäisen elokuvan tapahtumia. Genisyksen jatkumossa tuomion päivä tapahtui edelleen vuonna 1997, joten T2:n, T3:n ja Pelastuksen tapahtumia ei ole tässä tulevaisuudessa koskaan tapahtunut.

Kyle Reese (Jai Courtney) lähetetään vuoteen 1984 suojelemaan Sarah Connoria (Emilia Clarke), mutta lähdön aikana jotain menee pieleen, eikä menneisyyskään ole enää entisensä. Käy ilmi, että vanhentunut terminaattori (Arnold Schwarzenegger) on suojellut Sarahia jo vuosien ajan ja auttanut häntä rakentamaan aikakoneen, jonka avulla he aikovat estää koneiden vallankumouksen lopullisesti.

Terminator GenisysTarinan taustalta löytyy oikeastaan erittäin hyvä idea. Terminator-saagan aikajana on yksi elokuvahistorian sekavimmista, ja paradoksien, rinnakkaisaikajanojen ja kaiken muun tiedostaminen tuntuu ainoastaan virkistävältä lähestymistavalta. Tätä tukee myös aiempia elokuvia selvästi komediallisempi ote.

Hyvästä potentiaalistaan huolimatta Terminator Genisys epäonnistuu lähes kaikilla muilla mittareilla. Se on täynnä kömpelöä huumoria ja puhdasta hölmöilyä, joka ei sovi Cameronin elokuvien asettamaan maailmaan. Toimintakohtaukset näyttävät käsittämättömän halvoilta ottaen huomioon, että Genisys maksoi peräti 175 miljoonaa dollaria. Efektien kökköyttä alleviivaa, ettei Alan Taylor hallitse toiminnan kuvaamista. Kuvista on muutenkin vaikea saada selvää jatkuvan pimeyden takia, joten 3D:nä tätä ei kannata ainakaan katsoa.

Terminator GenisysVuoteen 1984 sijoittuva ensimmäinen puolituntinen on menevää toimintaviihdettä, joka auttaa peittämään juoneen, huumoriin ja efekteihin liittyvät ongelmat. Tämän jälkeen vauhti hidastuu ja ongelmat alkavat näkyä. Tämä ei ole vieläkään se jatko-osa, jonka mestarillinen T2 ansaitsisi, mutta tässä vaiheessa voidaan perustellusti kysyä, onko se edes mahdollista. Jos odotukset ovat tarpeeksi älyttömän matalalla ja pelkkä nostalgia riittää, Genisys on sinun elokuvasi.

* *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 4 henkilöä