Mitäänsanomaton elokuvasovitus Tenavista

Charles M. Schulzin (1922–2000) piirtämä Tenavat on maailman tunnetuimpia ja luetuimpia sanomalehtien sarjakuvastrippejä. Schulz piirsi Tenavia puoli vuosisataa, aina kuolemaansa asti. Strippejä kertyi lähes 18 000 ja Schulz piirsi joka ikisen omin käsin ilman avustajia.

The Peanuts MovieTenavat ovat sanomalehtien ohella seikkailleet myös televisiossa ja valkokankaalla. Tuore Tenavat-elokuva on järjestyksessään viides pitkä elokuva. Edellisestä on ehtinyt vierähtää 35 vuotta.

Tällä kertaa animaatiosta on vastannut Ice Age -elokuvistaan tunnettu Blue Sky Studios ja käsityö on vaihtunut tietokoneanimointiin. Tekijät ovat perehtyneet tarkoin Schulzin simppeliin tyyliin ja hahmot ovat tutun näköisiä, mutta karamellivärit ja 3d ovat kaukana totutusta Tenavien tyylistä.

The Peanuts MovieTietokoneanimaatiota ei hyvälläkään tahdolla saa näyttämään käsin piirretyltä ja kolmiulotteisuus on erityisen vierasta Schulzin tyylin huomioiden. Kolmiulotteisuus on myös täysin turha kommervenkki, sillä animaatiossa on tietoisesti pyritty pelkistettyyn kaksiulotteiseen ilmiasuun. Tämän voi konkretisoida ottamalla 3d-lasit pois silmiltä, jolloin kuva näyttää käytännössä samalta. Mitään syvyysvaikutelmaa ei ole edes tavoiteltu Ressun lentokohtauksia lukuun ottamatta.

Elokuva on käsikirjoitettu laiskasti. Alkuperäisiä sarjakuvia löytyy taustalta, mutta Jaska Jokusen ihastus-tarinassa ei ole kovin kummoisia juonen saati draaman aineksia. Sekaan on ahdettu nykyanimaatioista tuttua koheltamista ja elämöintiä lapsikatsojia viihdyttämään. Elokuva on silti tylsä myös lapsikatsojan kokemana, sillä tarinallista jännitettä ei ole ja hahmot ovat nykylapsille vieraita. Käsitellyt teemat pyyhkivät pääosin lasten ymmärryksen yli.

The Peanuts MovieTenavat ei tunnetusti ole ollut lasten sarjakuva vaan pääasiallinen kohderyhmä ovat aikuiset. Lapsihahmojen kautta Schulz käsitteli aikuisten asioita ja sävy oli usein jopa filosofinen. Tenavat-elokuva tuntuukin falskilta yritykseltä miellyttää niin lapsia kuin aikuisia, eikä lopputulos palvele kunnolla kumpaakaan kohderyhmää.

*
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 1,5 / 2 henkilöä