Sulavien kommellusten mies

Tasokkaan ravintolan hovimestari Antoine (Daniel Auteuil) estää tuntemattoman miehen itsemurhan ja ottaa tämän hoiviinsa. Neuroottinen Louis (José Garcia) on menettänyt elämänhalunsa, kun haikailee häipynyttä Blancheaan (Sandrine Kiberlain). Antoine majoittaa Luisin luokseen, hankkii tälle työn sommelierena ravintolastaan ja sotkeutuu korviaan myöten tämän naisasioihin.

Ensi minuuteilla rakennetaan taitavasti kuvaa ihmistyypistä, johon Antoine kuuluu. Hän haluaa miellyttää kaikkia, ei osaa koskaan kieltäytyä ja koettaa olla samaan aikaan kaikkialla, kaikkien apuna. Hyvää tarkoittavat aikeet johtavat yksityiselämässä jatkuviin hätävalheisiin, joista kasvaa sotkuinen vyyhti. Kääntöpuolen tämäntyyppisestä luonteenlaadusta voi nähdä toisessa Daniel Auteuilin tekemässä suorituksessa, perin tummasävyisessä jännityselokuvassa Valhe. Kiihkeä miellyttämisenhalu ja elämä valheen terällä johti toisaalla tositapahtumiin perustuvaan murhenäytelmään.

© Cinema MondoSynkistely on kuitenkin nyt kaukana, kun Auteuil sulavasti pyytelee anteeksi, törmäilee lasioviin ja ajautuu tahattomasti absurdista tilanteesta toiseen. Mestarikoomikko Jacques Tatin luoma Monsieur Hulot kommelluksineen tuntuu olleen taustainnoittajana, mutta uutta Tatia tässä ei, jumalille kiitos, koeteta tehdä. Totiseen charmiinsa luottaen Auteuil tekee narrin hahmostaan uskottavan ja jopa traagisen hykerryttävän. José Garcian hahmo on vieläkin yliampuvampi, mutta näyttelijä tulkitsee tunne-elämältään lapseksi jäänyttä, herkistelevää Louisiaan lakonisella vireellä, jolloin teennäisyyden vaara häviää. Auteuil ja Garcia tekevät saumatonta yhteistyötä. Elokuva näyttää pehmeitä miehiä, jotka tekevät kaikkensa kuinkas muuten kuin naisten vuoksi – mutta myös toistensa. Outo ystävyydentapainen saa huipentuman.

Mitään merkityksellistä psykologiaa elokuvasta ei kannata ryhtyä metsästämään, siinä määrin irti konkretiasta se on hollywoodilaista loppuaan myöten. Ihmissuhteiden varjopuolet ovat tosin läsnä, mutta häivytettyinä, joten niiltä voi autuaasti sulkea silmänsä. Teidän jälkeenne on kesäiltojen viihdykettä: hyvin tehtyä, kutkuttavaa ja kepeää komediaa tarttuvalla musiikilla höystettynä.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä