Rakkautta ranskalaisittain

Kesän elokuvatarjontaa saapuu piristämään Cannesissa jo 2020 nähty pienimuotoinen ranskalainen ihmissuhdedraama, tökerön käännösnimen saanut Sydämen asia(t) (Les choses qu'on dit, les choses qu'on fait, 2020). Rakastumisen universaaleja kokemuksia kuvaava elokuva kertoo keskenään risteäviä tarinoita syttyvistä ja sammuvista tunteista.

Les Choses qu’on dit, les choses qu’on faitTakaumina esitettävien entisten suhteiden kautta avautuvan elokuvan kehystarinassa kirjailija Maxime (Niels Schneider) saapuu kyläilemään maaseudulle serkkunsa Françoisín (Vincent Macaigne) luokse. Hänet ottaa vastaan Françoisín kumppani, raskaana oleva Daphné (Camélia Jordana). Aikaa kuluttaakseen Maxime ja Daphné alkavat kertoa toisilleen, kuinka ovat päätyneet nykyiseen tilanteeseensa ja miten he kokevat rakkauden.

Ihmissuhteet kietoutuvat toisiinsa narratiivisesti kiinnostavassa mutta visuaalisesti pelkistetyssä ranskalaisdraamassa. Käsikirjoituksen tasolla hyvin rakennettu draama on ranskalaisen hillitty ja tunteita ruoditaan keskusteluissa avoimesti. Toimivaa dynamiikkaa syntyy useiden henkilöiden välille. Elokuvassa päästään kurkistamaan myös Daphnén ja Maximen ystävien suhteisiin, jotka tuovat monikerroksiseen draamaan episodielokuvan tuntua.

Les Choses qu’on dit, les choses qu’on faitYhtymäkohtien lisäksi Daphnén, Maximen ja Françoisín tarinat alkavat heijastella toisiaan temaattisesti ja esittämiltään teorioiltaan parisuhteiden toiminnasta, jolloin vältetään perinteisen kolmiodraaman karikot. Sattumalta tapahtuvat yllättävät kohtaamiset ja kaiken kietoutuminen siististi yhteen syövät hieman elokuvan uskottavuutta. Päähenkilöiden katsomien elokuvien tavoin he ajautuvat myös omassa elämässään melodraaman puolelle.

Taustan keskusteluille suhteista ja rakkauden olemuksesta muodostavat historialliset miljööt ja artefaktit, jotka painottavat menneiden kokemusten painolastia nuorten ja kauniiden päähenkilöiden taustalla. Käsikirjoittaja ja ohjaaja Emmanuel Mouret (Neiti J, 2018) on taustansa myötä vahvoilla näyttelijäohjauksessa, jonka varaan draama nojaa.

Les Choses qu’on dit, les choses qu’on faitRanskalaisten romanttisten draamaelokuvien jatkumoon asettuva Sydämen asia(t) ei tarjoa mitään uutta, mutta vetää kompleksisen suhdeverkoston esittävällä tarinallaan mukaansa. Utilitaristisen näkökulman rakkauteen ja ihmissuhteisiin ottavan elokuvan sanoma tuntuu olevan oman halun ja tunteiden uhraus toisten onnen puolesta, mikä sekin voi lopulta johtaa onnelliseen lopputulokseen.

* * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,5 / 2 henkilöä