Tunteikas dokumentti

Arto Halosen tuoretta dokumenttielokuvaa Suomeen juurtuneet kuvataan sen esittelytekstissä tarinaksi isien ja poikien välisistä suhteista sekä elokuvan nimen mukaisesti suomalaisuuteen juurtumisesta ja siitä, millaista on ollut elää ja kasvaa etniseen vähemmistöön kuuluvana suomalaisessa yhteiskunnassa 1970-luvulla verrattuna 2020-lukuun. Vuonna 2023 tilanne näyttää vaihteeksi kauhealta ja vaikeammalta kuin aikoihin.

Elokuvan nähtyään sen voi todeta kertovan paljon muustakin. Urheilu on keskiössä päähenkilöiden taustojen kautta: Leon Huff ja Ervin Latimer Sr. olivat 1970-luvulla NBA-tason afroamerikkalaisia koripalloilijoita, joille ei löytynyt paikkaa NBA:ssa ja jotka muuttivat Suomeen pelaamaan ja lopulta asumaan pysyvämmin.

Suomeen juurtuneetLeon Huffin lapsi Shawn Huff on dokumentin kuvaamisen aikaan Suomen koripallomaajoukkueen Susijengin ensimmäinen monikulttuurinen kapteeni, joka on juuri lopettamassa urheilu-uraansa ja siirtymässä politiikkaan. Hän tulee valituksi Helsingin kaupunginvaltuustoon vihreiden listoilta, ja päättää asettua ehdolle myös kevään 2023 eduskuntavaaleissa. Vihreät kärsi vaaleissa tunnetun murskatappion, mutta ei juonipaljastuksista tämän enempää.

Ervin Latimer Jr. puolestaan ei ole seurannut isänsä jalanjälkiä ja jatkanut koripalloa ammattilaistasolla, vaan on keskittynyt uraansa vaatesuunnittelijana. Avoimesti homoseksuaalisuudestaan puhuva Ervin Jr. on toistuvasti sanonut hakevansa vaikutteita työhönsä omista vähemmistökokemuksistaan ja vaatesuunnittelun kautta myös haluavansa murtaa luutuneita ja normittavia muotimaailman käytäntöjä ja käsityksiä.

Drag queen -artistina Ervin Latimer Jr. esiintyy nimellä Anna Konda. Dokumentin aikaan hän on ehtinyt saavuttaa merkittävää asemaa muotimaailmassa, mutta dokumentin edetessä näytetään, kuinka kova hinta menestyksellä on.

Suomeen juurtuneetTeknisesti ja tyylillisesti dokumentti on varsin tavanomainen tutuilla kerrontakeinoilla, kuten puhuvilla päillä. Siksi se on myös helppoa ja nautittavaa seurattavaa. Toteutuksesta tulee ilmi Halosen pitkä kokemus dokumenttielokuvien tekijänä, ja erityisesti rytmitys toimii erinomaisesti. Käänteet seuraavat toisiaan nopeasti, mutta eivät kuitenkaan kiirehtien.

Toisaalta sujuvassa rytmityksessä piilee myös elokuvan keskeinen ongelma, sillä kerronnan eheys kärsii, kun kaikkia tärkeitä henkilöitä ei selkeästi edes yritetä kuvata tasapuolisesti. Eniten näkyvyyttä tuntuu saavan Shawn Huff.

Suomeen juurtuneetErvin Latimer Jr. jää vaatesuunnittelijana urheilusta lähes kokonaan paitsi ja siksi hiukan irralliseksi hahmoksi. Hänen asemaansa ja kokemustaan seksuaali- ja etniseen vähemmistöön kuuluvana suomalaisena olisi toivonut käsiteltävän perusteellisemmin. Elokuvassa sorrutaan myös ehkä tahattomasti nyökkäilemään työkulttuurille, jossa ihminen uhraa työnteolle elämänsä ja mielenterveytensä.

Kokonaisuutena Suomeen juurtuneet -dokumentista jää hiukan keskeneräinen ja epäyhtenäinen vaikutelma eikä se oikein osaa päättää, millaisen tarinan se lopulta haluaa kertoa. Yhtäältä urheilua kuvataan todella paljon, toisaalta muitakin teemoja sivutaan siinä määrin, ettei elokuvaa tee mieli edes varoen yrittää ahtaa urheiludokumentin kategoriaan.

Suomeen juurtuneetMutta vaikka kyseessä ei ole puhdas urheiludokumentti, siinä on parhaimpien urheiludokumenttien ansiot. Urheilun maailmaa kuvataan suurine tunteineen ja dramaattisine käänteineen tavalla, jonka uskon tempaavan mukaansa sellaisenkin katsojan, joka ei muuten ole kiinnostunut urheilusta vähääkään.

Vastaavalla tavalla kiehtovasti urheilua kuvaavia dokumenttielokuvia ovat esimerkiksi Asif Kapadian ohjaamat Senna ja Diego Maradona sekä Gabe Polskyn ohjaama Neuvostoliiton jääkiekkomaajoukkueesta kertova Red Army. Myös Pekka Laineen ja J.P. Pulkkisen käsikirjoittama ja Antti Leinon ohjaama dokumenttisarja Urheilu-Suomi on vastaavalla tavalla taidokkaasti toteutettu.

* * *
Arvostelukäytännöt