Kohti satoja Hämähäkkiversumeita

Spider-Man: Across the Spider-Verse (2023) on Oscar-palkitun Spider-Man: Kohti Hämähäkkiversumia (2018) -animaatioelokuvan jatko-osa. Ykkösosassa Brooklynissa asuvasta Miles Moralesista (äänenä Shameik Moore) tuli Hämähäkkimies, joka sai seurakseen muut Hämikset useista eri universumeista mukanaan Gwen Stacy (Hailee Steinfeld). He pysäyttivät yhdessä Kingpinin, joka uhkasi tuhota suunnitelmillaan koko kaupungin.

Spider-Man: Across the Spider-VerseNyt Miles ajautuu itse Gwenin kanssa multiversumiin, jossa Spider-Manit yrittävät suojella omaa olemassaoloaan, kun uusi vaara uhkaa. Miles ajautuu napit vastakkain heidän kanssaan ja joutuu määrittelemään uudestaan, mitä on olla sankari, jotta voisi pelastaa rakastamansa ihmiset.

Visuaalisesti Across the Spider-Verse on upea katsottavaa. Jokaisella universumillaan on oma tunnusomainen tyylinsä, kuten kaikilla Hämiksilläkin, joiden tarkkoja yksityiskohtia on kiva tarkastella. Huippuunsa visuaalisuus pääsee näyttävissä taistelu- ja takaa-ajokohtauksissa.

Spider-Man: Across the Spider-VerseElokuva ei käsittele pelkästään multiversumi-Hämiksiä vaan myös Milesin suhdetta vanhempiinsa, poliisi-isä Jeffersoniin (Brian Tyree Henry) ja portugalilaisäiti Rioon (Luna Lauren Velenz), kun omaa supersankari-identiteettiään ei voi paljastaa. Kohtaukset luottamuksesta ja itsenäistymisestä ovat aidosti koskettavia, mistä kiitos kuuluu Phil Lordin (Lego Elokuva), Christopher Millerin ja David Callahamin muodostamalle käsikirjoitustiimille. Huumoriakaan ei ole unohdettu, mikä toimii hyvänä vastapainona niin Milesin ihmissuhdedraamalle kuin Hämisten keskinäiselle riitelylle.

Across the Spider-Verse uskaltaa myös ottaa riskejä ja olla erilainen, toisin kuin Marvelin viimeaikaiset elokuvat, joissa ei ole ollut mitään yllättävää ja hohdokasta sitten Spider-Man: No Way Homen (2021). Across the Spider-Verse muuttaa tavan, jolla on katsonut muita Spider-Man -elokuvia. Teos on kunnianosoitus Hämähäkkimiehelle, kuten edeltäjänsäkin, mutta käsittelee hahmoa ja hänen valintojaan kriittisesti, eikä ihailevasti ja silkkihansikkain.

Spider-Man: Across the Spider-VerseHämiksiä ja hahmoja on elokuvassa mukana niin paljon, että kaikkien hahmojen käsittelylle ei ole hurjasta kestosta huolimatta aikaa ja osa heistä jää cameorooleiksi tosifaneille. Elokuva päättyy onneksi cliffhangeriin ja saa jatkoa ensi vuonna.

* * * *
Arvostelukäytännöt

Toimituskunnan keskiarvo: 2,7 / 3 henkilöä