Parisuhdeongelmia navetasta

Onko tässä maailmassa kenelläkään vaikeampaa kuin kolmekymppisillä menestyvillä sinkkunaisilla? Jos television allymäcbealeja ja Hollywoodin romanttisia komedioita on uskominen, täydellisen miehen löytäminen on pakkomielle lähes kaikille yksineläville naisille. He kärsivät romantiikan nälänhädästä, mutta valitettavasti miessukupuoli vain ei ole valmis ruokkimaan heitä.

Tony Goldwynin ohjaama Teoria miehistä pureutuu tähän päivänpolttavaan ongelmaan. Jane Goodale (Ashley Judd) uskoo löytäneensä syyn miesten haluttomuuteen sitoutua. Talk show’n taustatiimissä työskentelevä Jane rakastuu työtoveriinsa Ray Browniin (Greg Kinnear). Yhteisen asunnon ostamisestakin sovitaan, mutta sitten jokin alkaa tökkiä ja mies jättää naisen. Tuttu tarina, nainen tulee hylätyksi. Kun uusi kämppis Eddiekin (Hugh Jackman) nai suurin piirtein kaikkea mikä liikkuu, alkaa Jane olla varma, että miehissä on jotain vikaa. Niinpä syntyy teoria, jossa miesten ja lehmälaumaa kaitsevan härän toiminta rinnastetaan toisiinsa.

© 2001 20th Century FoxTeoria miehistä lähtee liikkeelle aivan kelvollisesti. Ihmisten välisiä suhteita kehitellään tutun tuntuisesti, mutta mukaan mahtuu niin hauskoja kuin liikuttaviakin kohtauksia. Ashley Judd pärjää pääosassa varsin mukavasti, mutta elokuvan miehet ovat kyllä aikamoisia pökkelöitä. Aivan mustavalkoisimpia henkilöhahmot eivät kuitenkaan ole. Loppua kohden elokuvan tahti alkaa hyytyä. Koska kyseessä on laskelmoitu romanttinen päiväuni, on loppuratkaisuissa tyydytty ärsyttävän kaavamaisiin ja helppoihin valintoihin.

Teoria miehistä hyödyntää 30-luvun screwball-farssien tyyliä. Nokkela sanailu ja sukupuoltenväliset kiistat ovat keskiössä. Kaiken toiminnan tavoitteena on tietysti täydellinen romanttinen ihmissuhde. Nykyisin tätä sukupuolten välistää sotaa käydään kuitenkin kovemmin panoksin televisiossa. Tällaiset romanttiset komediat ovat varsin konservatiivisia verrattuna vaikkapa absurdiin Ally McBealiin. Valitettavasti Teoria miehistä tyytyy osaansa. Parempaankin olisi ollut aineksia. Nyt jäljelle jää vain onnellinen loppu ja liukuhihnatavaran leima.

* *
Arvostelukäytännöt